Invasiv geting oroar biodlare

Anna Isaksson/TT

Publicerad 2024-06-25 20.14

Den invasiva sammetsgetingen kan utgöra ett hot mot svenska bisamhällen. Arkivbild.

Den äter honungsbin och väcker oro hos biodlare. Det är bara en tidsfråga innan den invasiva sammetsgetingen etablerar sig i Sverige, enligt experter.

Sammetsgetingen utgör ett hot mot bisamhällen och biologisk mångfald i Europa. Under de senaste 20 åren har arten etablerat sig i större delen av västra Europa, bland annat i Frankrike och Tyskland.

Enligt Naturvårdsverket är risken stor att sammetsgetingen etablerar sig i Sverige.

På initiativ av branschorganisationen Biodlarna har en arbetsgrupp skapats med uppdraget att planera insatser och sprida information om sammetsgetingen i samverkan med andra myndigheter. Johanna Adolfsson är samordnare och enligt henne kan arbetet vara avgörande för svenska biodlare.

– I Frankrike står sammetsgetingen för 20 procent av alla bisamhällens död, säger hon.

Södra Sverige i riskzon

Den invasiva sammetsgetingen kan färdas och etablera sig i Sverige via transporter, via vinden eller via sin naturliga spridning på mellan sex till åtta mil per år. Arbetsgruppen står även i kontakt med Danmark om det skulle vara så att getingen färdas dit.

På grund av ett varmare klimat i södra Sverige är det mest troligt att arten etablerar sig där.

– Men sammetsgetingen kan också förflyttas med båtar och transporter till andra hamnar i Sverige, säger Adolfsson.

– Det är rätt förutsättningar för parning och övervintring som är nyckeln till att den ska kunna fortleva till nästa år.

Hot mot honung

På sikt skulle en etablering inte bara kunna utgöra ett hot mot den biologiska mångfalden utan även mot den svenska honungsproduktionen. Sammetsgetingen livnär sig bland annat på bin som producerar honung.

– Ett bo med sammetsgetingar äter cirka elva kilo protein per säsong vilket motsvarar runt 100 000 insekter, säger Johanna Adolfsson.

– Sammetsgetingen stressar bina och bina vågar inte flyga ut. Den jagar i stort sett hela dagen framför kupan.

När den invasiva arten kan komma att etablera sig i Sverige går inte att veta, enligt Adolfsson. Det viktigaste för biodlare är att hålla sig uppdaterade och vara informerade.

– Biodlare behöver utbilda sig i sammetsgetingens livscykel för att veta hur man ska bekämpa den.

Följ ämnen i artikeln