Aftonbladet

Dagens namn: Uno

FBI utreder cyberattack mot Trump

TT

Publicerad 2024-08-13 01.44

Expresidenten, och Republikanernas presidentkandidat, Donald Trump. Arkivbild.

FBI har startat en utredning gällande påståenden om att Donald Trumps presidentvalskampanj utsatts för en cyberattack av Iran.

”Vi kan bekräfta att FBI utreder frågan”, lyder det i ett uttalande.

Det var på lördagen som expresidentens kampanj uppgav att Irans regim hackat deras mejl och därefter stulit och spridit vidare känsliga interna dokument. Syftet var, enligt Trumpkampanjen, att störa höstens presidentval.

Nyhetssajten Politico har uppgett att de i juni mottog mejl från en anonym avsändare som innehöll dokument från Trumps organisation, vars äkthet bekräftats.

Men inga bevis finns på att det är just Iran som ligger bakom läckan. Påståendet kom dock strax efter att Microsoft utfärdat en rapport som beskriver utländska agenters försök att blanda sig i valet.

”Under de senaste månaderna har vi sett uppkomsten av betydande påverkan från iranska aktörer”, står det i rapporten från Microsofts Threat Analysis Center (MTAC), skriver BBC.

Rapporten indikerar att iranska hackare riktat in sig på en amerikansk presidentkandidat i juni. Vem av kandidaterna uppges inte, men dess kampanj ska då ha mottagit ett meddelande med en trovärdig utformning.

Irans FN-delegation förnekar inblandning och säger till nyhetsbyrån AP att regimen varken har anledning eller motiv att bland sig i det amerikanska presidentvalet.