Aftonbladet

Dagens namn: Susanna

Trumpkampanj uppger sig vara hackad av Iran

TT-AP

Uppdaterad 10.18 | Publicerad 07.46

Ex-presidentens kampanj uppger sig vara hackade. Arkivbild.

Donald Trumps presidentvalskampanj uppger att deras interna kommunikation har blivit hackat. Utan bevis skyller kampanjen på Iran, som nekar till inblandning.

Det var på lördagen som ex-presidentens kampanj påstod att den islamiska regimen har hackat deras mejl och därefter stulit och spridit vidare känsliga interna dokument.

”Dessa dokument erhölls illegalt från utländska källor som är fientliga mot USA, avsedda att störa valet 2024,” uppger en talesperson för Trumps presidentvalskampanj till BBC.

Nyhetssajten Politico uppger att man i juli mottog mejl från en anonym avsändare som innehöll dokument från Trumps organisation. Man uppger samtidigt att dokumentens äkthet har bekräftats.

”Betydande påverkan”

Men att det skulle vara Iran som orsakat läckan, har inte ex-presidentens kampanj uppgett några bevis för. Man har inte heller uppgett detaljer eller uppgifter som kopplar läckan till Iran.

På fredagen publicerade dataföretaget Microsoft en rapport som beskriver hur utländska aktörer försökt blanda sig i årets presidentvalskampanj.

”Under de senaste månaderna har vi sett uppkomsten av betydande påverkan från iranska aktörer”, står det i rapporten från Microsofts Threat Analysis Center (MTAC), skriver BBC.

Rapporten indikerar att iranska hackare riktat in sig på en amerikansk presidentkandidat i juni. Vem av kandidaterna uppges inte, men dess kampanj ska då ha mottagit ett meddelande med en trovärdig utformning.

Målet med meddelandet ska ha varit att få mottagaren att klicka på en skadlig länk, enligt MTAC.

Steven Cheung, talesperson för Trumps presidentvalskampanj, uppger att händelsen som rapporten nämner ”sammanfaller med tidpunkten för president Trumps val av vicepresidentkandidat”.

På lördagen skrev Donald Trump på sin sociala medieplattform Truth Social att Microsoft har informerat kampanjstaben att Iran har hackat en av kampanjens hemsidor.

Iran nekar

Microsoft publicerade en liknande rapport i samband med det valet 2020 med liknande slutsatser som i fredags, att iranska hackare hade riktat in sig på presidentvalskampanjer.

Tidigare ska amerikanska säkerhetskällor även ha varnat för en iransk komplott att mörda Trump. Det ska dock inte finnas några samband mellan varningen och mordförsöket på ex-presidenten förra månaden.

Irans FN-delegation förnekar inblandning och säger till nyhetsbyrån AP att regimen varken har anledning eller motiv att bland sig i det amerikanska presidentvalet.