De ska sy ihop en ny regering

Publicerad 2014-09-18

Löfven öppen för samarbete ’i olika former’

Stefan Löfven kommer att skicka sina mest erfarna förhandlare till uppgörelsen med Miljöpartiet – bland dessa Göran Perssons närmaste man.

De gröna sänder i sin tur personer som är vana vid samarbeten med Socialdemokraterna.

– Först förhandlas vad som ska stå i regeringsförklaringen, säger en MP-källa.

En stor del av partiernas förhandlingsarbete kommer att skötas av tjänstemän på en nivå under partiledningarna.

Förhandlarna har inte fått det officiella uppdraget ännu men det är de här personerna som väntas ingå i förhandlingsgrupperna.

Spelet kring bildandet av en ny regering är just nu på allas läppar. Partiledarna har kallats till talmannen för att redogöra för hur de ser på frågan och avser att agera i en budgetomröstning.

Stefan Löfven, som väntas få talmannens uppdrag, var först ut. Han deklarerade sig villig att ta sig an uppgiften.

– Jag är medveten om det svåra parlamentariska läget. Därför är jag öppen för samarbete i olika former. Jag är självklart varse om att det har betydelse att få igenom en budget, sa Löfven till pressen efter mötet.

Erfarna förhandlare

En stor del av de manglingar som ska ske framöver kommer att utföras av tjänstemän på en nivå under partiledningarna. På samma sätt skedde när de rödgröna S, V och MP förhandlade inför valet 2010. Personer med tidigare kunskaper av förhandlingsarbete är prioriterade i grupperna i dag, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Förhandlarna har ännu inte fått det officiella uppdraget men det är de här namnen som de talas om inom S; mycket erfarna Jan Larsson och Emma Lennartsson, erfar Aftonbladet. De har båda lång kännedom av regeringsarbete och ses som nycklar för att få till ett för S framgångsrikt förhandlingsresultat.

Men också MP går fram med sina allra mest erfarna förhandlare, enligt vad Aftonbladet erfar.

Två personer som det pratas om är Per Bolund och Per Ängquist som båda ingick i de grönas team med poster på regeringskansliet under samarbetet med S 2002-2006. Bolund ingår i MP:s partiledning men nämns även i tjänstemannagruppen på grund av hans erfarenhet av departementsarbete.

Att ex-språkröret Maria Wetterstrand återkom som vallokomotiv ses också som en viktigt nyckel – i eventuella förhandlingar framöver med C och FP. Därmed kan hon komma att kopplas in när nästa förhandlingssteg eventuellt ska tas.

– De gillar henne. Det var hennes idé som ligger bakom migrationsöverenskommelsen mellan Alliansen och Miljöpartiet. Det gör att C och FP vet att hon är pålitlig och håller ingångna överenskommelser, säger en MP-källa.

"Nyckelfrågor har rätats ut"

Enligt Aftonbladets uppgiftslämnare är det först upp till partiledarna att komma överens om ramarna för S/MP-samarbetet. Därefter kallas förhandlingsgrupperna in för att reda ut innehåll, skrivningar och kommatecken. Det är en dragkamp som kan komma att kräva både starka nypor och lång erfarenhet.

Men Aftonbladets källor bedömer att det inte alls blir så svårt som befarat:

– Många nyckelfrågor har redan rätats ut genom att man lagt sig nära varandra politiskt, men utan att man presenterat förslagen tillsammans.

Källan ger den så kallade kilometerskatten som exempel. Både MP och S vill beskatta lastbilstransporter hårdare av miljöskäl. Inom S har dock skattehöjningen fått namnet vägslitageavgift.

Även V bjuds in

Om också V tas in i förhandlingsvärmen är det partisekreteraren Aron Etzler och riksdagsledamoten Ali Esbati som väntas ingå i överläggningarna, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Enligt V har Stefan Löfven och den ekonomisk-politiska talespersonen Magdalena Andersson nu bjudit in partiet till att förhandla om budgeten. Även FP och C ska nu ha kontaktats, dock inte på partiledarnivå ännu.

Enligt vad Aftonbladet erfar finns det i regeringsbildningen och budgetprocessen två huvudspår som S hoppas på i höst.

Dels att få Vänsterpartiets stöd, men också att något av de borgerliga partierna C och/eller FP ska lägga ned sina röster i en budgetomröstning. Detta för att inte riskera att SD, med nära 13 procent av rösterna, ska kunna fälla avgörandet i riksdagen.

– Det enda Allianspartierna behöver göra är att lägga ned sina röster för att inte ge SD inflytande, säger en S-källa.

Statsvetare: Känns darrigt

Enligt statsvetaren Jonas Hinnfors är taktiken svajig. I dagsläget har varken C eller FP visat någon slags öppning för att släppa igenom en S-budget genom att lägga ned sina röster.

– Det känns darrigt. Alliansen ska först formulera och skriva under en egen budgetmotion och sedan då lägga ned rösterna när den läggs fram av dem själv? Då bryter man mot praxis, säger Hinnfors.

SD har deklarerat att man i första hand kommer att rösta på sin egen budget och inte aktivt stödja någon annans förslag – förutsatt att inte eftergifter gjorts på migrationsområdet.

– Om SD lägger ner sina röster så skulle den rödgröna budgeten klara sig. Men om de i stället skulle rösta aktivt för Alliansen faller det rödgröna budgetförslaget och vi har en regeringskris, säger Hinnfors.