Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Harry, Harriet

Juholt hotad efter SD-inlägg

Publicerad 2014-10-08

SD:s Björn Söder ledde för första gången arbetet i riksdagen i går.

Håkan Juholt (S) beskrev det som ”sin värsta dag i riksdagen på 20 år” – och jämförde Söder med en nazist.

Nu har han fått flera hot.

– Alla positiva reaktioner väger över – jag har fått ett jättestort stöd, säger han.

Igår höll Sverigedemokraternas Björn Söder i talmansklubban i riksdagen. Det fick tidigare partiledaren Håkan Juholt (S) att reagera.

Från riksdagsbänken skrev han på Facebook:

”Idag var en svart dag i Sveriges riksdag. För första gången i demokratins historia leddes riksdagens arbete av en ledande homofob och rasist med starka kopplingar till nazism och fascism. Mitt hjärta bultade hårt och det jag kände inom mig var bara bara tomhet och ångest. (...) Min värsta dag under 20 år som riksdagsledamot.”

Varför skrev du så här?

– Jag kom att tänka på min farfar, säger Håkan Juholt till Aftonbladet.

Håkan Juholts farfar Ivar var pappersbruksarbetare i Emsfors utanför Oskarshamn i 50 år.

– Farfar röstade på kommunisterna ibland och på socialdemokraterna ibland. Han var en stolt arbetare. Han var ingen politiker, höll aldrig några tal eller så. Men han vågade ta ställning på sin arbetsplats. Och när nazisterna växte sig starka i Sverige på 1930-talet så sa han ifrån, säger Håkan Juholt.

Hatinlägg

Sedan Juholt skrev sitt inlägg har han fått en handfull hotbrev och ett hundratal hatiska Facebookinlägg och epostbrev. I ett av dem står det:

”Vilket värdelöst fetto du är uppbär höglön och utför ingenting, du behövs inte”

I ett annat står det:

”Ditt feta fula äckliga SVIN!!!”

Och ett tredje är formulerat så här:

”Att du är dummare än tåget visste jag redan innan ju, men dina uttal gör dig fan inte smartare ju… lycka till i framtiden för du behöver det ju när det bara kommer skit ifrån munnen din”

– Men jag misstänker att de värsta kommer med brev om några dagar. Mejl spåras lätt, så det värsta kommer i pappersform, säger Håkan Juholt.

Hade du räknat med det här?

– Jag hade inte analyserat, kalkylerat med någonting. Men det märks ju att de är organiserade, trollen på nätet.

Hoten lämnas till riksdagens säkerhetstjänst.

– Sedan tar de och eventuellt SÄPO över och bestämmer om man ska gå vidare.

Håkan Juholt har drabbats av näthat tidigare. Under den korta partiledarkarriären var turbulensen kring honom enorm. Hat har han också känt som ledande försvarspolitiker i samband med regementesnedläggningar.

Gillas mer än Löfven

Parallellt med hat- och hotbreven efter Facebookinlägget om Björn Söder har Håkan Juholt fått stort stöd i sociala medier. Han har redan fått tre gånger så många gillningar på Facebook som den socialdemokratiske partiledaren Stefan Löfven fick när han presenterade sin regering på sin Facebooksida den 3 oktober.

– För mig överväger det positiva. De hatiska kommentarerna är också svaret på frågan varför det är viktigt gör mig att skriva det här inlägget, säger Håkan Juholt.

– Det har spridits till närmare två miljoner människor. Jag vet inte om något annat politiskt inlägg i Sverige på Facebook mötts av ett lika stort stöd.

Fredrik Loberg