Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Militären har gjort valet så krångligt som möjligt

Förbudet mot utländska valobservatörer får varningsklockorna att ringa

Militären håller inte bara ett vakande öga på dagens val. De har total kontroll över hela processen.

Omvärldens insyn är lika med noll.

Ett val medvetet designat att vara så krångligt och svårbegripligt som möjligt och försäkra militären fortsatt inflytande.

Varningsklockorna ringer rejält redan inför det faktum att militären förbjudit utländska valobservatörer att övervaka valet.

Landets ledare vill sköta allting själva trots att man har alldeles för få personer som är tränade i att hålla i val. Därför behöver man flera månader på sig för att göra vad andra länder brukar klara på högst några veckor.

Istället för att räknas lokalt förs alla röstsedlar till räkningscentraler där resultatet sammanställs. Först efter flera veckor offentliggörs resultaten.

Man behöver inte vara särskilt konspiratoriskt lagd för att inse att detta ger de styrande alla möjligheter att manipulera resultatet om man så vill.

Tvivel

Militärens agerande de senaste veckorna gör att det finns goda skäl att tvivla på hur demokratiskt de egentligen vill att Egypten ska bli. 

I söndags sa militärrådets ledare fältmarskalk Hussein Tantawi att "militären roll kommer att fortsätta som i dag - den kommer inte att ändras med en ny grundlag".

Gärna ett demokratiskt garnityr så länge militären tillåts fortsätta dra i trådarna i bakgrunden.

Valet är viktigt för de arabiska revolutionernas utveckling framöver.

Tunisien - landet där den arabiska frihetsvåren startade - gick till val för några veckor sedan. Då fanns ett stort antal utländska valobservatörer på plats som försäkrade att valet gått till på rätt sätt. Den insynen saknas helt i Egypten även om vissa utländska organisationer sänt valobservatörer utan officiell status.

Förväntansfulla

Egyptierna vilja att rösta verkar det dock inte vara något fel på. Köerna ringlade sig långa utanför vallokalerna redan tidigt på morgonen i Kairo och landets andra stora stad Alexandria. Människor är förväntansfulla inför möjligheten att få lägga sin röst i det som marknadsförs som det första demokratiska valet på ett halvsekel.

När folket störtade diktatorn Hosni Mubarak i februari lovade militären att fria val skulle hållas inom ett halvår. I så motto är det bra att de försenade valen blir av.

Blodiga

För många bedömare är valdeltagandet lika viktigt som vem som vinner. Ett högt deltagande ger valet ökad legitimitet, om ingen fuskar. Bara det faktum att folk får lägga sin röst kanske kan driva på utvecklingen mot demokrati.

Valet genomförs trots den senaste veckan blodiga demonstrationer vid Tahrir-torget i Kairo. Demonstranterna kräver att militärrådet som styr omedelbart ska lämna över till ett rent civilt styre. Något Tantawi blankt avvisat.

De nya protesterna utlöstes av att militären krav att få ha kvar en stark ställning som "beskyddare" av grundlagen och garantier för att militärbudgeten fortsätter vara hemlig.