Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Fatima, Leila

Studenternas nya påfund: Superknapp

Uppdaterad 2014-03-15 | Publicerad 2014-03-12

Här är studenternas superknappar som ska underlätta ditt liv.

Hittar du inte din telefon eller vägen hem?

Tryck bara på knappen så får du hjälp.

– Det finns hur många användningsområden som helst, säger Joacim Westlund, grundare av Shortcut Labs.

Joacim Westlund

Det är företaget Shortcut Labs, som startats av en student från KTH, som ligger bakom uppfinningen med bluetoothknappar som använderen kan fästa var han eller hon vill.

– Vi har utvecklat små tryckknappar. Dessa knappar kommunicerar med din smartphone och apparna i den. Knapparna kan ligga i flera år utan att man trycker på dem, eller så kan man använda dem 200 gånger per dag, säger Joacim Westlund, en av grundarna av Shortcut Labs i ett pressmeddelande.

Det är Joacim och hans kollegor Amir Sharifat och Pranav Kosuri som har jobbat fram superknapparna.

Joacim Westlund har tidigare studerat vid KTH och Amir Sharifat pluggar just nu vid skolan. Pranav Kosuri har studerat vid Stockholms universitet.

”Ger dig bästa resvägen hem”

Knappen, som ska lanseras nu i sommar, kan användas inom flera områden för att underlätta vardagen. Och den fungerar till såväl Iphone, Ipad och Android.

– Jag kan sätta knappen på jackan och med ett klick starta eller stänga av Runkeeper-appen. Är du själv hemma och tappat bort mobilen? Tryck på knappen och mobilen börjar ringa. Befinner du dig i en otrygg eller rentav hotfull situation, klicka på knappen och skicka ett SMS med dina gps-koordinater till människor som kan hjälpa dig. Är det dags att köra hem från jobbet kan knappen kopplas till den populära appen Waze som ger dig bästa resvägen hem för att undvika bilköer, säger Joacim Westlund.