Aftonbladet

Dagens namn: Uno

S-toppen om SD:s migrationsmiss: ”Invandringen till Sverige hade ökat”

Uppdaterad 2024-06-14 | Publicerad 2024-06-06

KRISTIANSTAD. Heléne Fritzon var migrationsminister i Stefan Löfvens regering – nu står hon bakom EU:s tuffare invandringspolitik.

Hon kritiserar Sverigedemokraterna som hon anser ha missbedömt EU:s politik på området.

– De kunde inte rösta för migrationspakten. Det innebär bara en enda sak – att invandringen skulle öka till Sverige, säger hon.

Socialdemokraternas förstanamn Heléne Fritzon kampanjar i hemmastaden Kristianstad. Här inledde hon sin politiska karriär som kommunpolitiker på 1980-talet. Hon bor i orten Degeberga en bit utanför stan.

Utanför ett köpcentrum delar hon och två lokala socialdemokrater ut flygblad till förbipasserande. Många går förbi men en del stannar upp.

– En kvinna kom fram och sa ”ja men det är ju du som är du”. Det var roligt, säger Fritzon.

Fritzon har varit EU-parlamentariker sedan 2019, innan dess var hon migrationsminister i Stefan Löfvens regering. Hennes högst prioriterade frågor i parlamentet är klimatet och att öka sammanhållningen i EU. Vi träffas för intervju på Naturum vattenriket, ett besökscenter med naturtema som är byggt på pålar mitt i Kristianstad.

Fritzon (S) ute och kampanjar i Kristianstad.

Mitt Europa bygger inga murar

EU:s nya migrationspakt får kritik. Det blir svårare för människor att söka asyl. Migranter, även barn, kommer hållas i förvar menar kritikerna. Är det här bra politik?

– Vi har efter nästan tio års förhandlingar ett gemensamt beslut om en migrationspakt i EU. Den är inte perfekt men den är bra av det skälet att det nu finns ett gemensamt ansvar, säger Fritzon.

I och med pakten ska asylrätten prövas vid EU:s yttre gräns, alla EU:s medlemsländer ska dela på ansvaret för migrationen. Pakten kommer enligt Fritzon innebära att färre migranter söker sig till EU och även till Sverige.

Varför ska EU ta emot färre invandrare?

– Jag blev migrationsminister mitt i migrationskrisen. Då hade EU inga verktyg för att hantera detta. Länder som Sverige tog ett väldigt stort ansvar. Det fanns också länder som inte tog ansvar, som Ungern. Det är för att undvika detta framöver som vi har en migrationspakt och en asylprocedur med ordning och reda.

Vad hände med ”mitt Europa bygger inga murar”-politiken?

– Rent ideologiskt är det samma synsätt. Nämligen, har man skyddsskäl, är man politisk flyting eller flykting från ett land där man har rätt att söka asyl, då ska man också ha rätt att komma till ett av länderna i Europa. Det Stefan Löfven uttryckte då var mot krafterna i EU som inte ville ta sitt ansvar när folk flydde från krig.

Heléne Fritzon (S)

Är självkritisk efter migrationskrisen

Hur bemöter du kritiken om att barn kommer hållas i förvar?

– Vi har sett till så att barns rättigheter bevakas. Det finns en särskild process för barn som ska gå lite snabbare. Självklart måste man säkerställa att mänskliga rättigheter efterlevs vid de här centrena.

– Jag vill också säga att allt är bättre än det som hittills skett. Vi har sett barn sova under broar, vi har sett hur människor söker en framtid i Europa men inte har skyddsskäl, det blir förfärliga liv där man lever gömd. Så kan vi inte ha det.

Var Sverige för naiva under migrationskrisen?

– Sverige följde asylrätten. Det vi inte såg tillräckligt snabbt var att andra länder i EU byggde staket. Det hade varit bättre att bära ansvaret tillsammans, även om det var en extremt tuff situation. Sedan stängde vi gränsen på Öresundsbron, så vi agerade också.

Är du självkritisk?

– Det ska man alltid vara. Vi skulle agerat snabbare. Trycket på Sverige och ett par länder till blev väldigt högt. Så kan vi inte ha det igen.

Jimmie Åkesson (SD)

Kallar SD:s migrationspolitik obegriplig

Fritzon vill att EU inrättar en mekanism som innebär att ett land kan betala för att placera en flykting i ett annat land. Länder som har bättre förutsättningar att ta emot fler kan då få ekonomisk ersättning.

Innebär inte detta en handel med flyktingar?

– Nej det skulle jag inte säga. EU har ett gemensamt migrationssystem där vi prövar asylrätten vid EU:s yttre gräns. I den meningen är vi ju som ett land där vi agerar gemensamt.

EU:s migrationspakt har fått hård kritik från Sverigedemokraterna. Partiet anser att Sverige överlåter migrationspolitiken till EU. SD vill se stramare politik med lägre invandring än vad migrationspakten ger.

Helen Fritzon anser att SD:s politik skulle få motsatt effekt. Om migrationspakten inte fanns på plats så skulle fler migranter söka sig till Sverige, menar hon.

– Då hade vi haft samma läge som tidigare, en del länder som vant sig vid att inte ta ansvar hade fortsatt med det. Då hade fler människor kommit till Sverige. Det är fullständigt obegripligt hur man kan vilja avstå från att reglera migrationen.