Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Alma, Hulda

Uppgift: Ryskt plan sprängt nära Minsk

TT-AFP

Publicerad 2023-02-27

Ett ryskt bombplan, en Tu-22M3, lyfter från Ryssland för att patrullera över Belarus. Bilden kommer från det ryska försvarsdepartementet. Arkivbild.

Den belarusiska oppositionen uppgav på söndagen att motståndsrörelsen i landet har sprängt ett ryskt flygplan på en landningsbana nära Minsk.

Följ ämnen

”Partisaner bekräftar en lyckad specialoperation för att spränga ett värdefullt ryskt plan på flygfältet Matjulisjtjy nära Minsk”, skriver Franak Viacorka, en rådgivare till oppositionsledaren Svetlana Tichanovskaja, på Twitter.

De två belarusier som genomfört operationen har använt drönare. De har lämnat landet och är i säkerhet, tillägger han.

Viacorka ger inga detaljer om vad det rör sig om för plan, men skriver att det var värt 330 miljoner euro. Enligt nyhetsmedier som står oppositionen nära rör det sig om ett A-50, ett ryskt övervakningsplan.

Attacken har inte bekräftats och den ryska armén har inte kommenterat påståendet.

Belarus är Rysslands enda allierade i Europa i kriget mot Ukraina, men har inte tagit någon aktiv roll i striderna. Däremot har landet låtit ryska styrkor använda dess territorium. Kiev menar dessutom att Ryssland även har använt belarusiska flygfält som bas vid attacker mot Ukraina.

De senaste månaderna har Belarus och Ryssland genomfört en rad militära övningar och Ukraina har uttryckt oro för att Minsk ska gå in i kriget.

Följ ämnen i artikeln