Reinfeldt: Jag har markerat mot ett beslut

Publicerad 2014-05-28

Bryssel. Efter fyra timmar var det informella EU-toppmötet över.

Inget beslut hade tagits om en ny ordförande för kommissionen – som sig bör enligt Lissabonfördraget.

– Flera regeringschefer har varit uppbundna och sagt att de stödjer en viss person. Jag har markerat mot ett sådant beslut, säger Reinfeldt.

En efter en anlände EU:s stats- och regeringschefer, det så kallade Europeiska rådet, till EU-toppmötet i Bryssel på tisdagskvällen, däribland statsminister Fredrik Reinfeldt.

Efter fyra timmar var det informella mötet, med en arbetsmiddag, över och statsministern höll en kort presskonferens.

– Det har varit ett mycket bra möte. Vi har mycket samsyn kring det allvar som väljarna har reagerat mot. Vi har behov av tydligare resultat, säger Reinfeldt strax före midnatt, natten mot onsdagen.

”Nämnde aldrig något namn”

Mötet var väntat att inte dra ut över tiden. Regeringscheferna skulle visa enighet – snarare än tvärtom.

Framför allt skulle de föra en diskussion om EU:s utmaningar framöver, situationen i Ukraina efter presidentvalet och institutionella förändringar till följd av EU-valet.

Parlamentet ska nämligen under de kommande månaderna rösta fram EU-kommissionens nya ordförande om allt går som det ska.

Flera länder, däribland Storbritannien och Ungern har öppet tagit ställning mot Jean-Claude Juncker, luxemburgsk kristdemokratisk politiker, som ny ordförande. Han tillhör den största partigruppen i parlamentet, EPP.

Partierna har gjort det trots att det strider mot Lissabonfördraget – något som Reinfeldt reagerat mot.

– Jag har gjort en poäng mot EU-nämnden att inte nämna namn. Det är nu processen startar. Det är inte i kväll som den avslutas, säger Reinfeldt.

Fler ska nu tillfrågas

Europeiska rådet beslutade i stället som väntat att ge Herman van Rompuy, ordförande för det europeiska rådet, uppdraget att kontakta de nyvalda gruppledarna i partigrupperna när de har kommit på plats i parlamentet. Han ska även prata med alla medlemsländerna.

– För att se om alla kan enas kring vem som skulle bli en bra och ny kommissionspresident, säger Reinfeldt.

Därefter ska ledamöterna i parlamentet rösta och godkänna den kommande ordförande.

De största partierna i parlamentet har i stället ansett att de bör få utse ordförande – i stället för parlamentet vilket är brukligt. Även flera gruppledare har redan innan EU-valet flaggat för vem de vill ha.

Jean-Claude Juncker nämndes även under diskussionerna i kvällens EU-toppmöte men fick inget större gehör.

– Det är inte alla som har erkänt processen. Jag har markerat emot det. Jag tycker att det tvistar mot Lissabonfördraget.

Portugisiska José Manuel Barrosso har varit kommissionens ordförande sedan november 2004 och därmed suttit i två mandatperioder.