Död i sandlåda har identifierats

Publicerad 2013-04-02

Mannen hittades död på tågstationen.

Mannen hittades död i en sandlåda på tågstationen i Herrljunga.

Nu har han identifierats.

Enligt polisen var han anmäld försvunnen.

På söndagsförmiddagen larmades polisen om att en man låg död i en låda med sand på tågstationen i Herrljunga.

Man visste inte då vem han var, men har nu kunnat identifiera honom med hjälp av anhöriga.

Var anmäld försvunnen

Mannen var i 60-årsåldern och hemmahörande på en ort i Västergötland.

Den 15 mars anmäldes han försvunnen av en anhörig.

Enligt Erik Nord, operativ chef på polisen i Västra Götaland, har mannen också tidigare varit anmäld saknad.

– Både 2011 och 2012. Det har handlat om frivilliga försvinnanden och han har senare uppgett att han ville ha tid för sig själv, säger han.

Redan på morgonen den 21 mars kom en polispatrull i kontakt med mannen vid tågstationen.

– Vi kontaktades av Trafikverket. Lokförare och personal hade uppmärksammat en person som såg ut som att han inte hade något egentligt syfte till att vara där och man blev lite orolig för om personen kunde ta sig ner på spåren, säger Erik Nord.

– Det var med stor sannolikhet samma person som den nu avlidne.

Polisen pratade med honom

Patrullen pratade med mannen. Han ska ha varit fåordig, men hade kontanter på sig och sa att han var på väg hem. Därför såg poliserna ingen anledning till att närmare kontrollera hans identitet.

– Man ska ha en grund för att gå vidare, vi har inget generellt legitimeringstvång, säger Erik Nord.

Aftonbladet kunde i måndags berätta att Sten Högman, 59, uppmärksammade mannen på stationen i början av förra veckan. Mannen låg då i en sandlåda och såg frusen ut så Sten Högman larmade polisen.

Enligt honom lovade personen som han pratade med att skicka en patrull till platsen, men när Sten Högman och hans fru kom tillbaka till Herrljunga under skärtorsdagen såg de mannen igen.

– Han satt och huttrade i en glasbur och såg allmänt risig ut. Han väntade väl på att perrongen skulle bli tom på folk för att kunna krypa ner i lådan igen, har Sten Högman sagt till Aftonbladet.

Misstänker inget brott

I söndags kunde han läsa att mannen hittats död – i sandlådan.

Erik Nord har letat, men inte hittat någon anteckning om att Sten Högman ringt till polisen. Han säger att polisen dock inte registrerar alla samtal som kommer in.

Varför ingen patrull skickades ut när Sten Högman larmade kan han inte svara på, men säger att polisen generellt inte kan göra så mycket om en person inte vill bli hittad.

Erik Nord har försökt nå Sten Högman för att få mer detaljer kring hans samtal till polisen. Om det blir någon vidare utredning kring polisens agerande vet han inte.

– Vi måste ta reda på vad som hänt först. Vi behöver bättre underlag, säger Erik Nord.

Polisen misstänker inget brott i samband med mannens död, men eftersom han hittades utomhus har en dödsfallsutredning inletts. Mannens kropp kommer att obduceras för att dödsorsaken ska kunna fastställas.