Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Orvar

Expert om trollfabriker: Demokratin går under

Björn Berglund/TT

Publicerad 2024-05-16

Åsa Wikforss, professor i praktisk filosofi och ledamot i Svenska Akademin. Arkivbild.

Trollfabriker som metod för att påverka en opinion är både effektivt och skadligt för det offentliga samtalet, enligt Åsa Wikforss, professor i teoretisk filosofi.

– Högerextrema aktörer använder sig mycket av humor, säger hon.

Forskning visar att metoden att skicka ut information från en mängd olika konton på sociala medier utan att avslöja vem som är den egentliga avsändaren visat sig vara väldigt effektiv, förklarar Åsa Wikforss.

– När samma budskap pumpas ut väldigt mycket så har vi en tendens att tro på det. Och om vi tror att budskapet kommer från olika, oberoende källor är vi också mer benägna att acceptera det. Trollfabriker utnyttjar denna upprepningseffekt med stor framgång, säger hon.

– Det är ett sätt att ge ett intryck av en allmän opinion i de här frågorna, men som egentligen inte finns, och därmed skapas en allmän opinion. Och det är ju en manipulation av det demokratiska samtalet, och en manipulation av väljarpreferenser.

”Går under”

Metoden att sprida humorinlägg via vad som verkar vara politiska satirkonton fyller flera funktioner, enligt Wikforss. Dels som underhållning, som kan locka ung publik.

– Det är också ett sätt att föra ut sitt budskap på ett lite oklart sätt utan att behöva ta ansvar för det. Om man kritiseras för ett otrevligt budskap kan man säga att det bara är satir eller ett skämt. Har du ingen humor? Resultatet blir att man får ut sitt budskap utan att behöva ta ansvar för det, oklarheten är en del av propagandan.

Genom att använda retorik fylld av hat och att utmåla de politiska motståndarna som fiender syftar man också till att splittra samhället, säger Åsa Wikforss.

– Effekten blir att människor blir arga på varandra och att det blir svårare att argumentera sakligt och komma överens. På sikt kan splittringen medföra att demokratin går under, säger hon.

”Pessimistisk”

Att vända utvecklingen är väldigt svårt, tror Wikforss.

– På kort sikt är jag pessimistisk. Allt som redan släppts ut och som nu genomsyrar samhället har förflyttat normerna och förråat tonen. Vi befinner oss i barndomen av den nya tekniken, och nu tillkommer AI för att manipulera filmer och bilder.

På längre sikt är har hon lite mer tillförsikt.

– När vi har fått ny medieteknik genom tiderna, som boktryckerier, dagstidningar och radio, så har den ofta använts i propagandasyften. Men så småningom växte institutionerna till sig och man kunde styra upp det, till exempel med hjälp av pressetiska regler.

– Jag tror att man på sikt kan styra upp det här också, men det är otroligt mycket svårare. Och frågan är vad som händer under tiden – överlever demokratin?