Fågelexperten om mat-tjuvarna: Stirra dem i ögonen

Publicerad 09.44

Gråtrutar stjäl gärna mat.

Under fredagen skadades en svensk flicka av en sjöfågel.

Målet var flickans croissant – i stället kraschade fågelnäbben mot hennes hand.

Men det finns knep som stoppar fågelattackerna.

Fågelattackerna i den lilla kuststaden Lyme Regis i engelska Dorset har ökat.

Enligt brittiska Daily Mail blev till exempel en kvinna förföljd efter att hon handlat på ett bageri. Sedan stal fågeln hennes kaka.

Men det handlar inte bara om kakor. Allt är av intresse för sjöfågeln: korv, pommes frites och glass står högt på menyn.

Staden har försökt med fågelsäkrade papperskorgar, drönare – och har till och med anställt speciella fågelexperter som försökt skrämma bort sjöfåglarna med hjälp av hökar och örnar. Utan resultat.

En sjöfågel spanar över stranden i Lyme Regis

Böter för fågelmatning

En förbud mot att mata fåglarna i staden har införts, den som gör det och upptäcks tvingas böta hundra pund, drygt 1 300 kronor.

Daily Mail skriver att den svenska flickan i Lyme Regis blev attackerad av en fiskmås. Det är fel, menar ornitologen Niklas Aronsson på Birdlife när han får se en bild på fågeln.

– När de skriver att det är en fiskmås så är det mer ett samlingsnamn. Det här är en gråtrut. De specialiserar sig. De är vad man kallar för kleptoparasiter, det vill säga en stor del av deras näringssök är att sno mat från andra, säger han.

Ornitologen Niklas Aronsson tipsar om att stirra på gråtrutarna, eller sätta en ansiktsmask på huvudet. ”Då kommer gråtruten att tro att den är sedd och då vill de inte attackera.”

Inte meningen

Om den attackerade flickan i Dorset säger han:
– Jag tror att det här var mer ett olycksfall i arbetet. Den hade ju inte tänkt nypa till henne utan nypa maten.

Det finns som sagt knep för den som vill ha sitt nyinköp i fred för gråtrutarna. Och det handlar om blicken.

– Vad man kan göra som kan funka det är att titta på fågeln i fråga, stirra på den. Om den ser att du sett den blir den mindre benägen att sno maten, de är tveksamma till att gå till attack.

 En svensk flicka skadades i Dorset när en gråtrut ville smaka på hennes croissant.

”Passande offer”

Det är ju knepigt när fågeln kommer flygande bakifrån?

– Ja, de blir ju specialister på detta, de lär sig och vet precis hur de ska göra. Det är en del av deras ekologi. Människan råkar vara ett ganska passande offer, att vi går omkring med mat som de kan äta ganska oskyldigt, säger Niklas Aronsson.

Vi är som matförråd?

– Ja, på grund av att det inte finns så mycket kustnära fisk längre har måsarna och trutarna fått hitta andra födkrokar, och har tvingats söka sig till andra platser. Då har städer ofta blivit ett alternativ för dem. De är opportunister och tar den mat de hittar.

Pendlar för att äta

Gråtrutarna bor dock inte inne i städer, även om det är lätt att tro.

– Fast de bor fortfarande ofta ute på kusten eller vid kusten. De pendlar in till städerna för att äta. Bor man lite utanför stan mot kusten ser man hur gråtrutarna flyger ut mot skärgården på kvällen. Och på morgonen kommer de tillbaka. De pendlar fram och tillbaka för att hitta käk.

Fiskmås eller gråtrut? Så ser du skillnad.

Följ ämnen i artikeln