Världens största djurvandring upptäckt i Sydsudan

Roland Johansson/TT

Uppdaterad 12.41 | Publicerad 11.58

Enorma antilophjordar har nyligen upptäckts i Sydsudan i nordöstra Afrika. På bilden syns lyrantiloper.

Inventeringar av savannerna i östra Sydsudan har avslöjat förekomsten av den största ansamlingen av stora däggdjur i världen. Totalt har forskarna räknat in sex miljoner antiloper tillhörande fyra olika arter.

Följ ämnen

De överraskande upptäckternas tid är med andra ord inte förbi. Att en sådan enorm mängd stora djur har kunnat förbli okänd är i högsta grad märkligt, men återspeglar det faktum att Sydsudan fortfarande rymmer väldiga vildmarker som ännu inte påverkats starkt av människorna.

Området som inventerats är stort, nästan 123 000 kvadratkilometer, och breder ut sig mellan Nilen och etiopiska höglandet. Antiloperna vandrar varje år fram och tillbaka mellan platser där de tillbringar torrtiden och platser där de vistas under regnen.

Den vanligaste arten är vitörad kob vars population har beräknats till 5,1 miljoner (!) individer. Därefter följer mongallagasell (350 000), lyrantilop (300 000), och rörbock (160 000).

”Häpnadsväckande”

Forskarna, som räknade djuren från luften under april och maj med hjälp av speciella kameror, är själva förbluffade. Man hade befarat att många av djuren skulle ha dukat under för tjuvskyttar.

– Resultatet av inventeringen är inget annat än häpnadsväckande, säger Peter Fearnhead, chef för African Parks, en internationell naturskyddsorganisation som arbetar med att bevara nationalparker och andra områden i Afrika.

David Simpson, en annan av organisationens anställda, lägger till:

– Vi flög först i 30 till 40 minuter och såg ingenting. Jag tänkte: ”Det kanske är över. Kanske de vilda djuren redan har försvunnit”. Men sedan dök en antilop upp, två, tre fyra. Sedan dök det upp hundratals, och sedan tusentals, sedan tiotusentals och hundratusentals.

Inventeringar visar att det finns sex miljoner antiloper i östra Sydsudan. Bilden visar hundratals vitörade kobantiloper.

Lejon och leoparder

Antalet vandrande antiloper, sex miljoner, är den överlägset största ansamlingen på jorden. I Serengeti och Masai Mara i Tanzania och Kenya finns runt 2,5 miljoner stora däggdjur, vilket många har trott vara absolut rekord, men nu är Sydsudan nummer ett på listan.

Fast tjuvskyttarna har orsakat stora skador på andra arter än de vandrande djuren. Stationära arter som buffel och hästantilop har minskat dramatiskt. Även zebror har blivit ovanliga.

Däremot tycks de stora rovdjuren ha klarat sig hyfsat. Lejon rapporteras vara vanliga, liksom hyenor och leoparder.

Den stora utmaningen blir att bevara så mycket som möjligt av den fantastiska faunan, samtidigt som befolkningens behov kan tillfredsställas.

Följ ämnen i artikeln