Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Brynolf

Finland: Partier vill stoppa ryska turister

Katri Artta Svarfvar/TT

Publicerad 2022-07-25

Laplandia Market vid gränsstationen Vaalimaa nära Lappeenranta. Arkivbild.

De fyra stora partierna i Finland vill stoppa utfärdandet av turistvisum för ryssar, rapporterar finländska medier. Regeringen bör utreda frågan snarast, anser familje- och omsorgsminister Aki Lindén, som vikarierar för statsminister Sanna Marin.

– Det bör utredas hur den juridiska processen ser ut, säger Aki Lindén (SDP) till Helsingin Sanomat och fortsätter:

– Min personliga inställning är, ju fortare desto bättre.

Den finländska gränspolitiken har kritiserats sedan gränsen till Ryssland återöppnades den 15 juli efter coronapandemin. Detta samtidigt som Estland, Lettland och Litauen för tillfället inte släpper in ryska turister på grund av kriget i Ukraina.

Kritiker har hävdat att den finländska gränspolitiken tar udden av EU:s resesanktioner mot Ryssland, genom att göra det möjligt för ryssar att via Finland ta sig vidare till andra länder i Europa.

– Är det rätt att ryssar å ena sidan nöjesturistar i Finland och via Finland tar sig vart som helst inom EU, och å andra sidan dödar det blivande EU-landet Ukrainas medborgare i Ryssland? säger Jukka Kopra, vice partiledare för Samlingspartiet, till tidningen.

”Rysslands brutala krig fortsätter dagligen, och i den här situationen är knappast normala relationer möjliga”, skriver Antti Lindtman, riksdagsgruppens ledare för Socialdemokraterna.

Även Sannfinländarna och Centern anser att ryssar inte ska beviljas turistvisum till Finland, rapporterar Yle.

De grönas riksdagsgrupp har ännu inte tagit ställning i frågan.

I förra veckan sade Ukrainas ambassadör i Finland, Olga Dibrova, att hon anser att det är fel att ryssar reser till Finland med turistvisum för att shoppa, samtidigt som Ryssland för krig på annat håll.

Följ ämnen i artikeln