Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Kevin, Roy

Framgång för Trump: Dom först efter valet

TT-AP

Publicerad 2024-09-06 19.24

USA:s tidigare president Donald Trump i en tidigare rättegång. Arkivbild.

Donald Trumps straff efter den fällande domen för utbetalning av tystnadspengar till en porrskådespelare meddelas först efter presidentvalet i höst.

Beskedet om att straffet förskjuts kom från domaren Juan Merchan på fredagen. Datum för att meddela straffet var tidigare satt till den 18 september, men det skjuts nu upp till den 26 november – flera veckor efter valet den 5 november.

New York-domaren sade att straffet senareläggs ”för att undvika varje misstanke – om än orättmätig – om att processen har påverkats av eller kommer att påverka presidentvalet, där svarande är en kandidat”.

– Domstolen är en rättvis, opartisk och icke-politisk institution, sade Merchan.

Trump välkomnade beslutet och uppmanade domstolen att avskriva fallet helt. Åklagarmyndigheten sade sig inte vilja kommentera beslutet, utan hänvisade till domaren.

Trumps advokater har anklagat domstolen för att försöka påverka valutgången. Advokaterna har även försökt flytta fallet till en distriktsdomstol i Manhattan, och därmed kunna få hela rättegången ogiltigförklarad. En anledning till den möjligheten är USA:s högsta domstols beslut i juli om rättslig immunitet för en president.

Merchan ska ta upp frågan om immunitet, men även det beslutet dröjer till den 12 november och efter presidentvalet.

Trump fälldes på 34 åtalspunkter i maj i år av en jury i New York. Rättegången rörde bland annat bokföringsbrott i samband med att pengar betalats ut till porrskådespelaren Stormy Daniels inför presidentvalet 2016. Daniels har hävdat att hon och Trump haft en sexuell relation, vilket Trump förnekar.