Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Kevin, Roy

Besked om Trumps straff skjuts upp – meddelas efter presidentvalet

Publicerad 2024-09-06 19.15

NEW YORK. Beskedet om Donald Trumps straff i New York-domen skjuts upp – igen.
Påföljden meddelas först efter presidentvalet.
Beslutet ses som en storseger för expresidenten.

Donald Trumps straff skulle ha meddelats den 18 september – och kunde ha skakat om inför presidentvalet.
Nu blir det inte så.

Under fredagen beslutade domaren i brottmålet, som rör ”hyschpengar”, att skjuta upp beskedet om påföljden till den 26 november.

Redan i maj fälldes Trump av en jury på samtliga 34 åtalspunkter för bokföringsbrott, efter att ha betalat porrstjärnan Stormy Daniels en stor summa pengar för att hålla tyst om en påstådd sexuell affär inför presidentvalet 2016.

78-årige Trump riskerar upp till fyra års fängelse för brottet, men många experter förutspår ett mildare straff, såsom skyddstillsyn eller böter. En av anledningarna är att Trump tidigare varit ostraffad.

Det är andra gången som påföljden skjuts upp i fallet. Straffbeskedet skulle först ha kommit den 11 juli. Anledningen till förseningen var att ge tid för att överväga Högsta domstolens beslut i juli, som fastslog att Trump har åtalsimmunitet för handlingar han utförde som president.

Donald Trump.

På fredagen sa domaren i New York, Juan Merchan, att presidentvalet var en av anledningarna till att han ville skjuta upp beskedet igen. Han menade att det ”borde undanröja alla misstankar om att domstolen skulle ha fattat beslut eller utdelat straff för att gynna eller missgynna något politiskt parti eller någon kandidat”.

Beskedet kom drygt en timme efter att Trump gått till angrepp mot Juan Merchan och kallat honom "mycket fientlig" under en presskonferens i Trump Tower, New York.

Trumps advokater har argumenterat för att hans fällande dom bör hävas helt och hållet, eftersom Högsta domstolens beslut om åtalsimmunitet innebär att vissa bevis från rättegången inte borde inte ha visats inför New York-juryn.

Förutom att skjuta upp påföljden meddelade domare Merchan att han även kommer att fatta beslut om Trumps begäran att häva domen den 12 november, en vecka efter valdagen.

Att skjuta upp straffbeskedet ses som en stor seger för Trump, i en valrörelse där Demokraterna försöker förstärka kontrasten mellan honom som dömd brottsling, och Kamala Harris, 59, tidigare åklagare.