Rapport: Målet var att döda civila i Israel

Agneta Liljeqvist/TT

Publicerad 2024-07-17 12.57

Dödandet av civila var systematiskt och avsiktligt när Hamas och dess allierade attackerade Israel den 7 oktober. Det visar en rapport från människorättsorganisationen Human Rights Watch.

Minst fem väpnade palestinska grupper var med i angreppet mot Israel. Samtliga gjorde sig skyldiga till krigsbrott och brott mot mänskligheten. Det konstaterar Human Rights Watch (HRW) i en ny rapport om terrorattacken mot Israel då omkring 1 200 personer, merparten civila, dödades och fler än 250 människor togs som gisslan.

HRW slår också fast att Hamas väpnade gren al-Qassam-brigaderna ledde angreppet och att dess milismän – tvärtemot vad Hamas har hävdat – uppmanades att angripa civila.

Dödandet systematiskt

Enligt den 230 sidor långa rapporten har de väpnade palestinska grupperna gjort sig skyldiga till krigsförbrytelser genom att döda, tortera, ta gisslan, plundra och begå sexuellt våld mot civila.

Belkis Wille, biträdande chef på HRW, beskriver dödandet som systematiskt och avsiktligt.

– Dödande av civila och tagande av gisslan var målet med den planerade attacken, och var inte handlingar som råkade inträffa eller en plan som gick snett, säger Wille till nyhetsbyrån AP.

Majoriteten milismän

Efter att ha granskat hundratals bilder och videor har HRW kommit fram till att majoriteten av palestinierna som deltog i attacken var anslutna till väpnade grupper och inte slumpmässiga civila som utnyttjade det öppna stängslet.

– Det var ett påstående som gjordes mycket tidigt av bland annat Hamas för att distansera sina milismän från övergreppen, säger Wille.

Israels svar på terrorattacken var att förklara krig mot terrorstämplade Hamas. Fler än 38 000 människor har dödats i israeliska anfall i Gaza sedan krigsutbrottet, enligt Hamaskontrollerade myndigheter.

ANNONS