Därför ska du inte glittra på festen

Boel Holm/TT

Publicerad 2022-12-28

Metallpigment och mikroplaster som burits av Katy Perry och Nikki Minaj. Arkivbild.

Nu svämmar affärerna över av festkläder. Men de paljettgnistrande topparna som bara används några få gånger är inte särskilt festliga för miljön.

Paljetter och glitter är ofta tillverkade av syntetfibrer som polyester, och räknas som plastprodukter, vilka huvudsakligen är tillverkade av fossil råvara, alltså olja. Men det är bara början.

– Av plast bildas mikroplastpartiklar i alla led av värdekedjan. Dels vid produktionen – det gäller alla syntetmaterial när de tillverkas – dessutom specifikt från paljetterna, förklarar Yvonne Augustsson som är sakkunnig i textil på Naturvårdsverket.

När paljettplaggen används går paljetterna ofta sönder och faller av, något som också händer i tvätten.

– Vid tvätt så gnids och nöts kläderna mot varandra och då bildas små partiklar, mikroplastpartiklar, som ofta följer med tvättvattnet ut där de sedan kan finfördelas än mer och blir ett problem.

Svåra att återvinna

Paljetterna är dessutom oftast färgade med metallpigment som är skadliga för miljön, berättar Cecilia Tall, som är programchef på Resource. Och de gör plagg som redan är svåra att återvinna ännu svårare.

– Hypotetiskt skulle man kunna tänka sig att paljetterna var gjorda i en plast som också ger polyester till själva plagget. Men då är metallpigmenten fortfarande ett problem. Vi är inte så långt fram på återvinningstekniken. Den är väldigt, väldigt svår och kommer nog att vara det i många år.

Det kanske allra största problemet med paljettkläder är att de används så sällan. Huvuddelen av klädernas miljöpåverkan ligger i produktionen och att producera kläder som knappt används är en miljömässigt dålig affär.

Köpa second hand

Yvonne Augustsson lyfter fram second hand som ett utmärkt sätt att öka användningstillfällena för festplaggen. Andra alternativ för den som suktar efter glitter är att låna eller hyra.

– Sedan finns det lite utvecklingspotential för företagen, till exempel avtagbart glitter så att man inte behöver ha problematiken med mikroplaster som sprids i tvätten.

Måste man ändå tvätta paljettplagg ger hon rådet att använda en tvättpåse i ett tätt material och med vändsydda sömmar, så inget läcker ut.

Och glittret måste inte vara en del av kläderna, tipsar Cecilia Tall.

– Det är kanske bättre att skaffa ett diadem med paljetter eller en glittrig brosch.

Följ ämnen i artikeln