Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Henrietta, Henrika

Quick-expertens föreläsning stoppas

Publicerad 2013-11-29

Sven Å Christianson.

Sven Å Christianson skulle ha föreläst för tingsnotarier i dag – men avbokades i sista stund, skriver Expressen.

– Med tanke på det som kommit fram den senaste veckan och att fokus hamnat på fel saker så kan vi inte ta in honom som föreläsare, säger Kian Amraée på Södertörns tingsrätt till tidningen.

Psykologiprofessorn och minnesforskaren Sven Å Christianson har kritiserats för sina arbetsmetoder och för sin roll i härvan kring Thomas Quick, eller Sture Bergwall som han heter i dag.

Skulle prata om minnet

En av de största kritikerna är journalisten Dan Josefsson som i nyutkomna boken "Mannen som slutade ljuga" pekar ut Christianson som "ansvarig för skandalen" eftersom han som expertvittne gav vetenskaplig tyngd åt Quicks erkännanden.

Nu stoppar Södertörns tingsrätt en föreläsning med Christianson, skriver Expressen.

Enligt tidningen skulle Christianson ha föreläst om bland annat minnets funktion och vittnespsykologi på "2013 års notariedag".

– Han ska bara prata om hur minnet är uppbyggt och hur minnet fungerar. Det varit ett önskemål som vi har tillgodosett, säger ansvarige Kian Amraée, administrativ assessor på Södertörns tingsrätt, först till Expressen.

”Har fått lite respons”

Bara 1,5 timme senare ringer han upp tidningens reporter och meddelar att föreläsningen ställts in. Christianson ska ha meddelats per mejl där man skrivit att fokus hamnat på fel saker, med tanke på vad som kommit fram senaste veckan, och att man därför inte kan ha honom som föreläsare.

– Vi har fått lite respons från olika ställen, från allmänheten och från andra tidningar. Jag tog beslutet om avbokningen i samråd med domstolschefen Petra Lundh, säger Kian Amraée till Expressen i det andra samtalet.

Som Aftonbladet tidigare skrivit har Stockholms universitet, där Christianson är professor, också tvingat honom att sluta använda boken "I huvudet på en seriemördare" som kurslitteratur.