Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Magnus, Måns

En person uppgavs död i papegojsjuka

Publicerad 2015-01-29

Sex personer i Västsverige har sedan i höstas insjuknat i papegojsjuka, alla i Göteborgs- och Boråsområdet.

En uppgift om att en av dem hade avlidit visade sig emellertid vara fel.

Papegojsjuka orsakas av en bakterie och smittar via nära kontakt med fåglar, exempelvis vid rengöring av fågelbord. Samtliga sex insjuknade beskrivs som hängivna fågelmatare vid fågelbord.

Tidigare under torsdagen skrev tidningen Bohusläningen att en av dem avlidit. En uppgift som senare visade sig vara felaktig.

– Vi har fått fel information och det har blivit en ryktesspridning. Vi vet inte varifrån uppgiften kommer och vi kan inte ta reda på det heller, säger Eva Lindhusen Lindhé, biträdande smittskyddsläkare i Västra Götaland, till Bohusläningen på nätet.

Påverkad i hjärnan

Dödsfall i papegojsjuka är väldigt ovanliga, men 2013 avled en äldre man i Kronobergs län.

– Att man dör är extremt ovanligt, de flesta överlever det här och en del blir ganska lindrigt sjuka, säger Lars Hagberg, överläkare i infektionsmedicin på Sahlgrenska sjukhuset, till Aftonbladet.

– Det börjar oftast med att man andas in fågelavföring. Sedan går det 10-14 dagar och då får patienterna feber och huvudvärk. Man kan bli konstig i huvudet också, att man känner sig påverkad i hjärnan. Så mycket hosta brukar inte patienterna ha i början, men sedan tillkommer ofta lunginflammation. Därefter brukar de flesta bli friska, även utan antibiotika, men det är klart att det går fortare med antibiotika, säger Lars Hagberg.

Bra med munskydd

De enstaka dödsfallen har ofta sin förklaring i att patienter även har andra sjukdomar.

– Att man är skör sedan tidigare, helt enkelt. Men infektionssjukdomar slår också olika hårt mot olika personer, och det kan man inte riktigt förklara, säger Lars Hagberg.

Hur ska man då undvika att bli smittad? Att helt och hållet undvika fågelbajs är ett bra sätt, säger Lars Hagberg.

Men om man ändå vill ha ett fågelbord i sin trädgård eller på sin balkong?

– Då får man göra rent det utomhus och se till att inte andas in det här dammet som bildas av fågelbajs. Och man kanske kan sätta på sig ett munskydd också.