Stöldvåg mot SUV:ar i Stockholm

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-04-21

Lyxbilar försvinner i rask takt i huvudstaden

Porsche Cayenne är en av de mest stöldbegärliga lyxjeeparna.

Stölderna av stadsjeepar ökar kraftigt i Stockholm, uppger polisen och Larmtjänst.

Organiserade ligor tros ligga bakom brotten.

– De sista två månaderna har vi haft en kraftig uppgång, säger Peter Sundman vid länskriminalen i Stockholm.

Torbjörn Serrander, utredningsinspektör på Larmtjänst – som ägs av Försäkringsförbundets serviceaktiebolag och som samlar statistik över bilstölder – bekräftar bilden av en stöldvåg mot så kallade SUV:ar.

– Det är uppenbart att det är en liga som är här och agerar, säger Torbjörn Serrander, som tidigare arbetat på länskiminalens fordonsgrupp.

Uppåtgående trend

Enligt siffror från Larmtjänst har sju stycken Porsche Cayenne efterlysts i Stockholm sedan den 23 februari i år. Det kan jämföras med att endast tre stycken Porsche Cayenne anmäldes som stulna under hela förra året.

En starkt uppåtgående trend har noterats även för stadsjeepar av modellen Volkswagen Touareg, medan trenden inte är lika stark när det gäller Audi Q7.

– Redan i början av februari såg vi tecken på att det här skulle vara på gång, säger Torbjörn Serrander.

Enligt Peter Sundman, kriminalinspektör vid strategiska sektionen vid länskriminalen, rör det sig tveklöst om en stöldvåg.

– Ja, helt klart. Det är stora SUV:ar som är intressanta, säger Sundman.

– Teorin är att det är ligor som åker runt och opererar i ett land i taget. Förra gången vi hade en uppgång försvann det bilar i Norge och Sverige ungefär samtidigt, säger han.

Garage och spårsändare

Torbjörn Serrander säger att tjuvarna främst har två olika tillvägagångssätt:

– Det första är att de gör inbrott i bostaden och tar bilnycklarna. Det andra är att bilarna stjäls direkt från gatan, säger han.

Enligt Serrander är det svårt att skydda sig mot tjuvarna.

– Det är bra om man kan ha bilen i garage. Ett annat sätt, som dock inte hindrar bilen från att bli stulen men kanke gör så att man hittar den igen, är att installera en spårsändare i bilen som aktiveras när bilen stulits, säger Serrander.

ANNONS