”Det är tråkigt”

Publicerad 2014-05-18

Jas-affären med Schweiz gick i stöpet.

Resultatet är ett bakslag för Sverige, när det gäller såväl ekonomi som arbetstillfällen.

– Framför allt innebär detta stora problem för Schweiz. Det såg inte så bra ut för Schweiz internationellt med folkomröstningen om invandring, och det här ser inte så mycket bättre ut heller, säger Carl Bildt till Expressen.se.

Ett Jas Gripen-plan under en flyguppvisning i Schweiz.

Resultatet var inte oväntat. Prognoserna har pekat mot att Schweiz i folkomröstningen skulle rösta nej, men det har varit jämna siffror och många har hoppats in i det sista.

Försvarsministern besviken

Under söndagskvällen kommenterade försvarsminister Karin Enström (M) folkomröstningsresultatet.

– Det är tråkigt, vi har arbetat länge tillsammans med Schweiz för att hitta en gemensam lösning, säger hon till TT.

– Vi har sett stora fördelar med samarbetet med Schweiz för en lång tid framöver, och samarbetet hade varit gynnsamt för båda våra länder. Samtidigt så respekterar vi det schweiziska folkets val, man har sagt nej till den föreslagna finansieringsmodellen, säger Enström till TT och betonar att det svenska behovet är oförändrat.

– Bedömningen kvarstår att vi behöver lyfta våra stridsflygskrafters förmåga under 2020-talet, och att en vidareutveckling av Gripen är det mest kostnadseffektiva alternativet.

Försvarsminister Karin Enström kommenterar beslutet för Aftonbladet:

– Jag tycker att det är tråkigt. Vi har förberett och planerat för ett långtgående samarbete som skulle ha varit till fördel både för Sverige och Schweiz när det gäller samarbete, att dela på drift och underhållningskostnader. Nu föreligger inte de här möjligheterna längre. Det innebär att vi samtidigt kan konstatera att vi har behov att uppgradera Gripen-systemet till nästa generation.

Vad innebär det här för svensk del?

– Vi, regeringen, jag och försvarsberedningen har ju sett behovet av att vi behöver ytterligare stärka vår stridsflygförmåga. Det vill säga att gå vidare med Gripen-systemet. Vi kommer att behöva det på 2020-talet. Då gäller det att hitta en väg framåt för att vi ska kunna göra det.

Hon menar att omvärlden blivit osäkrare de senaste åren.

– Det betonar ytterligare vikten av att vi behöver uppgradera Gripen-systemet. Sen är det också fler länder som nu har visat inte bara intresset utan också pekat ut Gripen, däribland Brasilien, som det system som man vill förhandla vidare med. Och det är en  fördel för oss för att ju fler nationer som vill operera Gripen desto bättre är det för alla som har det här systemet. 

”Hade varit väldigt bra”

Urban Ahlin (S), riksdagsledamot som satt med i försvarsberedningen, beklagar att det inte blev någon affär.

– Jag tror att det hade varit väldigt bra om vi hade kunnat dela på kostnaderna tillsammans med Schweiz, säger han.

Vad det betyder för Sverige vill han däremot låta regeringen svara på. Men i försvarsberedningen har man diskuterat att det behövs en uppgradering av flygvapnet.

– Man måste vinna de luftstrider man går in i. När andra länder uppgraderar sina flygvapen så måste svenska flygvapnet uppgradera sitt. Det är ingen idé att ha ett flygvapen som är näst bäst, säger Urban Ahlin.

Jublar åt resultatet

Gruppen för ett Schweiz utan armé (GSoA) och Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen, som tillsammans grundat den svensk-schweiziska alliansen mot nya stridsflygplan jublar dock åt resultatet.

– Avslaget ska ses i ljuset av en bredare kritik mot överdrivna militära utgifter, som har visat sig i undersökningar de senaste åren och som nu för första gången har manifesterat sig vid valurnorna, säger Nikolai Prawdzic från GSoA i ett pressmeddelande.