Valborg firades – med stök och bråk

Publicerad 2013-05-01

Så här var natten län för län

En man är livshotande skadad efter att ha knivskurits, hundratals har fått tillbringa natten i fyllceller, folk har misshandlats och mängder av ungdomsfester har avbrutits av polisen.

Det har varit en stökig Valborg runt om i landet.

Blekinge:

En man i 20-årsåldern ringde strax före klockan 03 till polisen och berättade att han blivit misshandlad vid ett nöjesställe i Sölvesborg. Han hade dock kunnat ta sig hem själv och ska inte vara allvarligt skadad.

Strax efter klockan 19 i går kväll började det brinna på dansbanan i Marieberg, Karlskrona. Många människor fanns på plats och spridningsrisken var stor, men elden släcktes snabbt, skriver BLT Sydöstran.

Storbråk på pendeltåg

Dalarna:

Flera larm om bränder under natten, bland annat i Mora där räddningstjänsten fick rycka ut strax efter midnatt för att släcka en brand efter att en majbrasa tagit fyr igen och elden hade spridit sig, skriver Dalarnas tidningar.

Strax efter klockan 04 slutade en taxiresa i Falun med att polisen larmades. Tre personer har anhållits för grov misshandel.

Gotland:

En relativt lugn natt, meddelar polisen.

En 16-årig flicka omhändertas i Visby strax före midnatt och skjutsas hem till sina föräldrar eftersom hon var för full.

Två män avvisas från Östercentrum till Visbys östra delar eftersom de uppträtt stökigt och aggressivt.

Gävleborg:

21 personer omhändertagna för att de varit för fulla, men inget grövre brott ska ha begåtts i länet.

Ett flertal ungdomsfester kontrollerades under natten. Alkohol har hällts ut och ungdomar har körts hem till sina föräldrar.

  Halland:

20 personer har omhändertagits för fylleri.

Strax efter midnatt larmas flera polispatruller till en fest i Långås. En man i 20-årsåldern hade blivit misshandlad i huvudet med ett järnrör och fick föras till sjukhus för kontroll. Brottet rubriceras som grov misshandel och en person har pekats ut som misstänkt.

Ett större bråk bröt ut på ett pendeltåg vid Hede station i Kungsbacka vid 04-tiden. En kille född 1995 ska ha skallat en annan man och greps. Han släpptes senare. En tågvärd ska ha fått ett slag i ryggen i samband med tumultet.

Polis besköts med laser

Jämtland:

Strax före klockan 23 spårade en fest på Frösön ur och två män i 20-årsåldern hamnade i slagsmål. Händelsen har polisanmälts.

Vid 23-tiden stoppar polisen flera underåriga och förverkar deras alkohol. Samtidigt lyser någon med grön laser från en lägenhet. Lasern träffar en av poliserna och en anmälan om försök till grov misshandel har upprättats. I nuläget finns ingen misstänkt för brottet.

Jönköping:

Stökig natt på flera håll. 24 personer har, av olika anledningar, frihetsberövats av polisen. De flesta för att de varit för fulla.

Vid 02.30-tiden var det ett större bråk inne på en krog i Jönköping. Flera patruller kallas till platsen och en person omhändertas misstänkt för våld mot tjänsteman, våldsamt motstånd och ringa narkotikabrott.

Kalmar:

Ett tiotal personer omhändertogs för att de var för berusade.

Stökigt i centrala Kalmar, men inga allvarligare händelser. "Ovanligt lugnt för att vara valborgsnatt"; säger länsvakthavande befäl på polisen till Barometern.

Kronoberg:

Några personer har fått spenderat natten i fyllecell, men firandet ska i övrigt har varit mycket lugnt i länet, rapporterar P4 Kronoberg.

Norrbotten:

13 personer omhändertagna för fylla, men i övrigt rätt lugnt, enligt polisen.

– Det har varit lite gruff och småslagsmål men ingenting större, säger Peter Edin, länsvakthavande polisbefäl, till NSD.

Skåne:

I Lund hade omkring 27 000 personer samlats i Stadsparken och valborgsfestandet fortsatte senare i centrala Lund, med fylla och bråk. Arrestlokalerna fylldes snabbt i Lund och många fick föras till arresterna i Malmö och Helsingborg. Flera berusade ungdomar kördes hem till föräldrarna.

– Utöver Lund så har det varit ett relativt lugnt firande, säger Calle Persson, pressinformatör på Skånepolisen.

Hittade knarkodling

Stockholm:

Valborgsfirandet övergick sent på kvällen till bråk och fylleri på många platser och polisen har hanterat 98 fall av bråk/misshandel.

Vid Muskö sjökrog utbröt ett större slagsmål med ett 20-tal inblandade. Polisen fick uppgifter om att en person skulle ha hamnat i vattnet under bråket, men inte hittat några tecken på att så skulle varit fallet.

– Vi har sökt med helikopter med värmekamera, men inte hittat något, säger Jonas Palm, vakthavande befäl vid Stockholmspolisens ledningscentral.

Södermanland:

Tidigt i morse fick en man föras till sjukhus efter att ha knivskurits i underarmen i en bostad på Arnö, Nyköping. En kvinna i 30-årsåldern, som har en relation med mannen, har gripits misstänkt för dådet, skriver Södermanlands Nyheter.

Uppsala:

Ett tiotal personer har gripits eller anhållits för olika brott och över hundra personer har omhändertagits för fylleri.

– En vanlig valborg med fylla, misshandel och skadegörelse, säger Mats Öjdahl, vakthavande befäl vid polisen i Uppland.

Värmland:

23 omhändertagna för fylleri.

Polisen försökte strax före klockan 23 stanna en bil i Årjäng, men föraren vägrade stanna. Poliserna tog upp jakten och efter omkring en kvart lyckades man få stopp på bilen på E18, strax öster om Värmlands Nysäter. Föraren, en 30-årig man, misstänks för drograttfylleri och grov vårdslöhet i trafik.

Västerbotten:

Relativt lugnt, enligt polisen. Ingen grövre våldsbrott har anmälts.

Tolv personer har omhändertagits för att de varit för fulla, sju av dem i Umeå, fyra i Skellefteå och en i Lycksele.

Tre personer greps under natten i Skellefteå misstänkta för narkotikabrott. Anledningen: Polisen hittade en cannabisodling i en lägenhet på Morö Backe.

Västmanland:

Flera berusade ungdomar som skjutsas hem till föräldrar och 27 vuxna fick spendera natten i fyllecellen.

En 24-åring stoppade på E18 efter att polisen i länet fått larm från Uppsalapolisen. Mannen misstänks för rattfylleri, skriver Vestmanlands läns tidning.

Knivskuren livshotande skadad

Västernorrland:

Strax före klockan ett larmades polisen till Norra vägen norr om Sundsvall där två män hittades knivskurna. Enligt uppgifter från sjukhuset ådrog sig en av dem livshotande bröstkorgsskador och den andra lindrigare bukskador, skriver Sundsvalls tidning. En man greps i närheten av brottsplatsen och en annan man hämtades in till förhör. De båda männen, som är i 20-årsåldern, sitter nu anhållna misstänkta för dråpförsök. De nekar till brottet och ett tiotal vittnen har förhörts, uppger polisen.

I Ljungaverk polisanmäldes fyra fall av misshandel under natten.

Vid 22.30-tiden i går kväll kastade en person smällare mot en ambulans i Örnsköldsvik. Ambulanspersonalen lyckades jaga ikapp personen och ringde polisen.

Västra Götaland:

Relativt lugnt.

– Det känns som en vanlig helgkväll, säger Johan Ljung, biträdande vakthavande befäl vid polisens ledningscentral.

– I Göteborg har vi ett 20-tal omhändertagna för fylleri och ett par fall av misshandel.

Strax före klockan tre blev en person påkörd av en bil vid Centralbron i Borås. Bilisten smiter från platsen och enligt vittnen ska bilen ha varit rejält skadad. Föraren är misstänkt för försök till dråp, men ingen har gripits. Personen som blev påkörd fördes till sjukhus med okända skador.

Fyra personer hamnade i bråk med varandra i Alingsås strax före klockan ett. En person ska ha fått en kniv mot halsen. En man i 20-åråsldern greps och två omhändertogs för fylleri. Den gripne mannen fördes till sjukhus för omplåstring. Poliserna som var på platsen blev också utsatta för hot och våld vid gripandet.

Örebro:

Flera slagsmål under natten och sju personer fick spendera natten i fyllecell.

Strax före klockan 01 greps en 21-årig man i Eskilstuna för försök till grov misshandel och grov vårdslöshet i trafik. Han ska efter en dispyt med några andra ha jagat dem med sin bil inne på Rinnmansparken – men en polispatrull var i närheten och såg allt.

Östergötland:

Åtta personer har gripits för brott och ytterligare 37 har frihetsberövats av andra anledningar, bland annat omhändertogs 15 personer i Linköping för fylla.

Två män greps under natten i Motalaområdet – båda misstänkta för brott mot kvinnor som de har en relation med.

Två personer greps för misshandel på krogen i Norrköping och sex personer omhändertogs för fylla eller ordningsstörning.