Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Amanda, Rasmus

Musks vallotteri kan vara olagligt

Publicerad 2024-10-21 13.06

Elon Musk i samband med ett valmöte i Harrisburg, Pennsylvania, i helgen.

Elon Musks vallotteri till förmån för Donald Trump upprör och ifrågasätts.

Somliga experter anser att det till och med kan vara olagligt.

Skriv under en namninsamling och ta chansen att vinna en miljon dollar, motsvarande 10,5 miljoner kronor. Den första checken delades ut i helgen vid ett kampanjmöte i delstaten Pennsylvania till en person i publiken och lotteriet är tänkt att fortsätta dagligen fram tills det att USA-valet avgörs.

Bakom jippot står världens rikaste man – mångmiljardären, Teslagrundaren och Trumpanhängaren Elon Musk. Alla som skriver under namninsamlingen ”till stöd för yttrandefrihet och rätten att bära vapen” får 100 dollar för besväret.

Bara i vågmästarstater

Tilltaget får nu kritik från flera håll och ses som ett ett sätt att värva röster till förmån för Trump, inte bara i Pennsylvania utan också andra delstater som tros kunna bli avgörande för valutgången. Det är också bara registrerade väljare i vågmästarstater som kan skriva under namninsamlingen – och därmed ha chans att lottas ut som vinnare.

Pennsylvanias guvernör Josh Shapiro kallar det hela ”djupt bekymmersamt” i NBC-programmet Meet the Press, och Rick Hasen, professor vid UCLA, lyfter i en intervju med nyhetsbyrån AP att det är olagligt att betala personer för att registrera sig för att rösta.

– Om han (Musk) betalar personer för att skriva under en namninsamling vore det bara slöseri med pengar, men det är inte olagligt, påpekar han.

Måste registreras

Det som i stället kan göra det hela olagligt är det faktum att den som vill delta måste registrera sig för att rösta i valet.

– Detta gör det olagligt, enligt Hasen.

Michael Kang, juridikprofessor vid Northwestern University, är inne på samma linje:

– Det är inte riktigt samma sak som att betala någon för att rösta, men det är tillräckligt snarlikt för att väcka frågor om lagligheten, säger han.