Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Amanda, Rasmus

Musks väljarlotteri kan vara olagligt

Publicerad 2024-10-24 05.16

I söndags delade Teslachefen och Trumpgivaren Elon Musk ut en av de checkar på en miljon dollar som väljare kan vinna om de skriver på ett upprop som Musk har tagit fram om yttrandefrihet och rätt att bära vapen.

USA:s justitiedepartement har varnat Elon Musk om att hans väljarlotteri till stöd för Donald Trump kan vara olagligt, skriver Financial Times.

Lotteriet går ut på att väljare som skriver under ett upprop som Elon Musk har lagt fram, med stöd för yttrandefrihet och rätten att bära vapen, deltar i en dragning där priset är en miljon dollar – drygt tio miljoner kronor.

Musk, en Trumps mest uttalade supportrar och bidragsgivare, har redan delat ut fyra sådana miljoncheckar på lika många valmöten för Trump. Han ska fortsätta med en per dag fram till valet den 5 november.

En källa säger till tidningen att bedömningen är att utdelningen kan strida mot regler som innebär förbud mot att betala folk för att de ska registrera sig som väljare. På sina möten trycker Musk hårt på att de är viktigt att förtidsrösta, något som republikanska väljare brukar inte brukar göra i lika stor utsträckning som Demokraternas väljare.