Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ursula, Yrsa

USA-valet: Därför pratar alla om Pennsylvania

Publicerad 10.03

USA:s komplexa valsystem gör att presidentvalet i realiteten avgörs i några få så kallade vågmästarstater, där det står och väger mellan republikansk och demokratisk majoritet. Arkivbild.

I USA röstar väljarna inte direkt på en presidentkandidat – utan på elektorer som utser presidenten.

Systemet gör att valet i praktiken avgörs i några få så kallade vågmästarstater, bland dem Pennsylvania, Georgia och Michigan.

Så här fungerar det:

Vad är elektorer?

En slags ombud som väljare i varje delstat röstar på i presidentvalet. Elektorerna utses av respektive delstatsparti och kan, enligt grundlagen, inte vara kongressledamöter eller federala tjänstemän.

.

Varför finns de?

När USA:s grundlag formulerades 1787 fanns oro för att storstäder och tätbefolkade områden skulle få för stor makt. För att garantera inflytande från mindre och glest bebodda delstater skapades elektorssystemet.

Kritiker av systemet hävdar att det är odemokratiskt då den kandidat som får flest antal röster inte alltid vinner.

.

Hur många elektorer har en stat och hur fördelas de?

En delstat har lika många elektorer som företrädare i kongressen (det vill säga antalet representanthusledamöter plus de två senatorerna), en summa som i sin tur avgörs av delstatens folkmängd. Dessutom har huvudstadsområdet DC tre elektorer. Totalt finns 538 elektorer, för seger krävs 270.

I nästan alla delstater får valsegraren alla elektorer. Undantagen är Nebraska och Maine som har ett slags proportionerlig fördelning.

.

Hur kommer vågmästarna in i bilden?

På de flesta platser går resultatet att förutse. Liberala Kalifornien röstar i princip alltid demokratiskt blått medan många delstater i inlandet och södern röstar republikanskt rött. Men på några platser står det och väger mellan demokratisk och republikansk majoritet, det är de som avgör presidentvalet och det är här kandidaterna kampanjar allra mest.

.

Vilka är de i år och hur många elektorer har de?

Pennsylvania (19 elektorer), Georgia (16), North Carolina (16), Michigan (15), Arizona (11), Wisconsin (10), Nevada (6). Samt ett valdistrikt i Nebraska (1).

.

Hur ser det ut i siffror?

Om man räknar bort vågmästarstaterna har Republikanernas Donald Trump ett förhållandevis säkert stöd av 219 elektorer, Demokraternas Kamala Harris har sannolikt stöd av 225 elektorer.

Det sammanlagda antalet elektorer i vågmästarstaterna är 94. Det finns olika sätt för Trump respektive Harris att nå de 270 som krävs för seger. Den vanligaste går via ”rostbältet” – Pennsylvania, Michigan och Wisconsin – i kombination med någon av vågmästarna i Södern.

.

Så – varför så mycket prat om Pennsylvania?

Det är den största vågmästarstaten, något av ett måste för den som vill flytta in i Vita huset. Och de senaste valen här har varit mycket jämna.