Många fler dödsfall utreds i japansk rishärva

TT-AFP

Publicerad 2024-06-28 10.51

Den högsta ledningen vid bolaget Kobayashi, vid en pressträff den 22 mars där de bad om ursäkt för att deras produkter misstänks ha orsakat sjukdom eller dödsfall. Arkivbild.

Så många som 80 dödsfall i Japan utreds för misstänkta kopplingar till ett kosttillskott med rött ris som stoppades tidigare i år.

Storbolaget Kobayashi kallade i mitten av mars tillbaka tre av dess produkter som innehåller beni koji, ett fermenterat rött ris som marknadsförs som ett receptfritt och kolesterolsänkande kosttillskott.

Bolaget har i dagsläget tagit emot 1 656 anmälningar från personer som säger sig ha behövt söka vård efter att ha ätit dess produkter. Ytterligare 76 dödsfall utreds för att se om det finns något orsakssamband.

Potentiellt giftig syrebildning har upptäckts i mögelkultur som används vid en bolagets anläggningar.

”Även om njurrelaterad sjukdom inte var direkt orsak till sjukhusinläggningar eller dödsfall så står det klart att det finns flera sorters fall, bland dem fall där beni koji-relaterade produkter kan ha orsakat skada på något vis och haft någon indirekt påverkan”, lyder det senaste beskedet från Kobayashi.

Bolagsjättens högsta chefer framträdde i mars på en presskonferens och bugade djupt då de bad om ursäkt till den japanska befolkningen.

Då meddelade bolaget att fem dödsfall utreddes för misstänkt koppling till tillskottet. Nu har det klarlagts att ett av de fem dödsfallen inte hade med tillskottet att göra, enligt Kobayashis senaste redogörelse. Därmed utreds sammanlagt 80 dödsfall.

ANNONS