Inga nya åtgärder mot kollektivträngsel

TT

Publicerad 2020-05-01

Resenärer vid tunnelbanans station T-centralen i Stockholm. Arkivbild.

SL som bedriver kollektivtrafiken i Stockholm tycker att uppmaning att undvika att åka med dem fungerar. I nuläget ser SL inte behov av fler åtgärder för att hindra smittspridning i tunnelbanan och på pendeltåg och bussar.

SL uppmanar sedan ett par veckor tillbaka alla att undvika att åka med kollektivtrafiken i Stockholm. Resor ska bara göras om de är absolut nödvändiga och om resenären är helt frisk och symtomfri.

Trots det är kollektivtrafiken vissa tider på dygnet långt i från folktom och i ett pressmeddelande förra veckan skrev SL att det på vissa tider och vissa platser funnits "fler resenärer än önskvärt utifrån Folkhälsomyndighetens rekommendationer".

Inga åtgärder

Men trots att det inte fungerar i alla lägen att följa rekommendationerna från myndigheterna och hålla avstånd har SL inga planer på att införa ytterligare åtgärder i nuläget.

– Vi har informationspersonal ute i kollektivtrafiken, primärt både på plattformar och på perronger som ska försöka tillse att informera våra resenärer att sprida ut sig, säger Aleksander Krajisnick, presstalesperson på SL till TT.

TT: Men skulle då inte SL kunna göra som butiker och restauranger och sätta tejpmarkeringar för att hjälpa resenärerna att hålla avstånd eller kanske till och med spärra av vartannat säte för att undvika att folk sitter för tätt?

– Det är ingenting som vi dagsläget ser att vi skulle göra. Vi har ju spärrat av vid våra busschaufförer längst fram. Men vi ser inte i dagsläget att vi ska till exempel spärra av tunnelbanesäten, utan där uppmanar vi våra resenärer att försöka sprida ut sig och kanske ta nästa tunnelbana, säger Aleksander Krajisnick.

Inga hinder

TT: Finns det något hinder för SL att spärra av säten eller tejpa avstånd?

– Något hinder för att spärra av säten på det sättet finns det kanske inte. Men det är ingenting i dagsläget som vi förordar. Vi uppmanar våra resenärer att sprida ut sig. Vi har så klart med oss det alternativet men det är ingenting som vi i dag kommer att göra.

TT: Vad skulle krävas för att ni ska vidta sådana åtgärder?

– Det är ingenting som jag vill spekulera i, säger Aleksander Krajisnick.

Följ ämnen i artikeln