Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Fatima, Leila

Teorin: Därför är fågelspindlar så håriga

Paulina Monzón/TT

Publicerad 2024-08-23 19.52

Fågelspindlar har överraskande samarbeten med andra arter och hårigheten kan vara en försvarsmekanism, enligt en ny studie.

Forskare vid Åbo universitet kan visa på 60 nya fall av partnerskap mellan fågelspindlar och amfibier, som grodor och paddor, från tio olika länder. Men även med ormar och andra spindeldjur.

Litteraturstudien, som publicerats i tidskriften Journal of Natural History, visar att interaktionerna, som de i vissa fall kallar samliv, ofta är ömsesidigt fördelaktiga.

– Grodor och paddor som lever i fågelspindlarnas revir skyddas mot sina rovdjur. I sin tur livnär de sig på insekter som kan vara skadliga för spindeln, säger Alireza Zamani, forskare och en av artikelförfattarna, i ett inspelat klipp.

Forskarna menar att ett av de viktigaste resultaten är hypotesen om varför fågelspindlar är så håriga: det kan ha utvecklats som försvarsmekanism mot rovmyror. Det täta hår som täcker spindlarnas kropp gör det svårt för myrorna att bita eller sticka spindeln.

I stället har ett samarbete utvecklats där vissa myror, som vanligtvis attackerar en mängd olika leddjur, går in i spindelns ”mun” och samlar matrester, något som gynnar båda parter.