Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Fatima, Leila

Hundar tränas i att hitta sjuka äppelträd

Anna Lena Wallström/TT

Uppdaterad 2024-08-23 10.04 | Publicerad 2024-08-22 22.40

Specialsökhundar kan visa sig vara räddningen för äppelodlingar, som är sårbara för sjukdomen fruktträdskräfta. Arkivbild.

En lömsk svampsjukdom kan ta kål på äppelträd och i värsta fall slå ut en hel odling. Men hundar har visat sig kunna spåra den förödande smittan.

I snart två år har forskare från Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) i samarbete med intressenter i äppelbranschen och hundekipage tränat hundar att hitta sjukdomsdrabbade äppelträd i ett tidigt skede.

Det handlar om sjukdomen fruktträdskräfta som årligen orsakar stora skador i svenska äppelodlingar. Sjukdomen är förrädisk eftersom den inte märks förrän trädet är bortom räddning.

I det SLU-ledda projektet har hundar tränats i bland annat skånska äppelodlingar. Och det har visat sig att hundarna kan sniffa rätt på sjukdomen.

– Vi började med en väldigt hög koncentration av svampsporer. Nu är vi nere på relativt låga koncentrationer, säger projektledare och hundtränare Marie Koenen till Forskning.se.

Förhoppningen är att med hundnosarnas hjälp kunna stoppa smittade plantor innan de planteras ut.

– Det tar tre till fem år innan sjukdomen bryter ut, och då kan den i vissa fall drabba nästan hela odlingarna, säger Larisa Gustavsson, forskare vid institutionen för växtförädling vid SLU, till Forskning.se.