Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Evald, Osvald

Strömmer: "Allvarliga uppgifter"

TT

Publicerad 2024-10-02 15.04

Tre svenska medborgare misstänks för inblandning i ett sprängdåd nära Israels ambassad i Köpenhamn under natten.

– Det är förstås allvarliga uppgifter, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M) till TT.

– Polisutredningen är inne i ett tidigt skede, men vi följer förstås utvecklingen mycket noggrant. Jag har löpande kontakt med min danska motsvarighet Peter Hummelgaard och våra polismyndigheter samarbetar förstås nära varandra, fortsätter Strömmer.

Enligt dansk polis ska två handgranater ha exploderat i närheten av Israels ambassad i Hellerup strax norr om Köpenhamn.

Tre svenska medborgare mellan 15 och 20 år har gripits, varav en nära ambassaden och de andra två ombord på ett tåg på Köpenhamns centralstation. Den exakta brottsmisstanken är inte fastställd.

För tidigt

Huruvida dådet i Danmark kan ha koppling till skottlossningen mot Israels ambassad i Stockholm på tisdagskvällen är för tidigt att svara på, anser justitieministern.

– Det pågår polisutredningar i både Danmark och i Sverige. Vad de utredningarna leder fram till återstår att se.

Är du orolig för att Iran ligger bakom det här och har lejt svenska gängkriminella för att utföra dåd?

– I nuläget har jag inga sådana uppgifter, utan som sagt var så har polisutredningarna just startat och vi får se vad de ger. Vi har tidigare sett sådana exempel, men vad som har hänt i de här fallen återstår att se.

”Gemensamma intressen”

Är det pinsamt att återigen behöva prata med din danska kollega om svenskar som misstänks för grova brott i Danmark?

– Både jag och han och våra respektive regeringar har förstås fokus på att upprätthålla trygghet och säkerhet, både för i de här fallen ambassader, men också medborgare i våra respektive länder. Det är den gemensamma utgångspunkten och gemensamma intressen som är fokus i våra kontakter.