Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

Skott mot ambassad bekräftat: "Allvarligt"

Uppdaterad 11.37 | Publicerad 10.11

Polisen på plats vid Israels ambassad i Stockholm under tisdagskvällen.

Händelsen vid Israels ambassad i Stockholm på tisdagen var en skottlossning, bekräftar polisen. Regeringen står nu i kontakt med polis och dansk regering.

”Jag ser allvarligt på skottlossningen mot Israels ambassad i Stockholm i går kväll, och på händelserna som rapporterats från Köpenhamn nu på morgonen”, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M) i en skriftlig kommentar, med hänvisning till explosioner som skett nära Israels ambassad i Danmark under natten mot onsdagen.

Enligt Strömmer står regeringen i kontakt med polisen och har etablerat kontakt med den danska regeringen.

En polisinsats inleddes vid 18-tiden på tisdagskvällen efter larm om en hög smäll vid Israels ambassad på Strandvägen i Stockholm. Polisen vill inte gå in på vilka fynd som gjorts, utan hänvisar till förundersökningssekretess.

Ärendet utreds som grovt vapenbrott, framkallande av fara för annan, grovt olaga hot och skadegörelse. Ingen har ännu gripits.

Säpo vill inte kommentera

Ett flertal säkerhetsåtgärder riktade mot utländska beskickningar och olika trossamfund har gjorts ”med anledning av omvärldsfaktorer”, skriver polisen i ett mejl till TT.

Vilka dessa är kommer inte att offentliggöras, då åtgärderna enligt polisen ”i stora delar i sådana fall skulle förlora sina syften”.

Om Säkerhetspolisen är inkopplad i ärendet vill presstalespersonen Gabriel Wernstedt inte gå in på, utan hänvisar till polisen som bedriver förundersökningen. Men generellt sett har polisen och Säpo en nära samverkan, säger Wernstedt.

– Vi utbyter information och vi tar del av varandras underrättelser på olika sätt.

Beställningsjobb av Iran

Sedan tidigare råder förhöjd säkerhet runt Israels ambassad i Stockholm – och ökad polisiär närvaro – med anledning av flera händelser tidigare under året.

I juni dömdes en 15-årig pojke för grovt vapenbrott sedan han den 16 maj gripits med en skarpladdad pistol i en taxi på väg till ambassaden. Kvällen därpå, den 17 maj, inträffade en skjutning vid ambassaden. I januari kastades en handgranat mot ambassaden, dock utan att detonera.

Polisen och Säkerhetspolisen gick i maj ut med att organiserad brottslighet i Sverige kan kopplas till händelserna. De kriminella nätverken används av Iran för att utföra våldshandlingar mot exempelvis andra stater, enligt Säkerhetspolisen.