Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Simon, Simone

Källor: Musk i samtal med Putin

Uppdaterad 2024-10-26 07.33 | Publicerad 2024-10-25 05.25

Sedan 2022 har Elon Musk haft återkommande samtal med Vladimir Putin, enligt källor till Wall Street Journal.

Putin ska också ha bett Musk göra honom en tjänst – för Kina.

Teslaägaren tillika världens rikaste man, Elon Musk, har haft återkommande kontakt med Rysslands president Vladimir Putin, enligt källor till Wall Street Journal.

Deras samtal ska ha handlat om allt från personliga angelägenheter, till affärer och geopolitiska relationer.

Putin ska också vid ett tillfälle ha bett Musk att stänga av sin Starlink (Musks satellitföretag) satellits internettjänst över Taiwan på begäran av Kinas ledare Xi Jinping.

Tidigare i år förklarade Elon Musk sitt stöd till Donald Trump i hans presidentvalskampanj. Enligt Wall Street Journal kan Musk få en plats i Trumps administration om han vinner.

Vladimir Putin.

PLUS: Landet dit Putin kan fly – ett ryskt andningshål


Elon Musk.

Men hans relation med Putin kan också innebära nationella säkerhetshot – framför allt på grund av Musks företag SpaceX. Genom det har han djupa affärsrelationer med USA:s militär och underrättelsetjänst och en insyn i deras verksamhet.

Musks och Putins relation beskrivs som ett ”känsligt ämne” med tanke på hur involverad han är i Trumps valkampanj och att valet bara är två veckor bort.

Det har tidigare riktats kritik mot Musk för hans relation till Putin. Han har dock kallat det ”absurt” och menar att hans företag har ”gjort mer för att motverka Ryssland än någonting annat”.

SpaceX sköter uppskjutningen av Starlink-satelliterna.

Flera personer i Vita huset uppger för tidningen att de inte känner till relationen mellan de två makthavarna. Och Kreml säger för Wall Street Journal att bara ett samtal förekommit mellan dem två, om ”rymden och teknologi”.

En källa säger att deras relation kan innebära problem för USA med anledning av hur beroende de är av Musks teknologi. SpaceX sköter bland annat NASA:s uppskjutning av satelliter.

Följ ämnen i artikeln