Biden väntas ge svar på frågor om avhopp

Malin Carlsson/TT

Publicerad 18.51

USA:s president Joe Biden går ombord på presidentplanet Air Force One för att resa tillbaka till Washington DC efter sin covid-isolering.

I natt svensk tid bryter USA:s president Joe Biden tystnaden kring sitt beslut att inte ställa upp för omval.

Det har gått tre dygn sedan 81-årige Joe Biden, i ett öppet brev publicerat på plattformen X, släppte bomben att han hoppar av presidentvalskampanjen. Och klockan 2 i natt svensk tid håller han ett tal till nationen från Ovala kontoret i Vita huset.

Demokraten väntas berätta mer om vad som ligger bakom avhoppet och vad han vill göra med sin återstående tid på presidentposten, rapporterar amerikanska medier.

Under ett kampanjmöte häromdagen som hölls av vicepresident Kamala Harris, som av allt att döma tar över som partiets presidentkandidat, medverkade Biden på länk. Där gjorde han klart för att han tänker stanna hela mandatperioden ut, trots spekulationer om att han kanske lämnar posten i förtid:

– Jag går ingenstans, sade Biden, och underströk att han vill försöka få slut på kriget i Gaza under sina sista sex månader i Vita huset.

Flera amerikanska medier, däribland nyhetskanalen PBS, tolkar Bidens uttalande som att han vill åstadkomma så mycket som möjligt sin kvarvarande tid vid makten och att han tänker på sitt politiska eftermäle.

Sedan beslutet om avhoppet har Biden dock kallats ”lame duck” – det inhemska uttrycket för någon som har kvar sin titel men saknar reell makt, vilket många politiker fruktar.

Avhoppet kom efter kritik från det egna lägret i ljuset av Bidens katastrofala insats i en debatt mot Republikanernas Donald Trump i slutet av juni. Biden gav under debatten ett förvirrat och svagt intryck, vilket fick tunga demokrater att mana honom att hoppa av.