Aftonbladet

Dagens namn: Uno

Nya S-utspelet: ”Lägg ner arbetsförmedlingen”

Publicerad 2024-06-19

Socialdemokraterna drev igenom en stor privatisering av Arbetsförmedlingen tillsammans med Centerpartiet. 

Nu presenteras ny politik för att stoppa ”alla skitjobb” som breder ut sig.

– Vi vill lägga ner arbetsförmedlingen. Det är en politiskt förstörd myndighet, säger riksdagsledamoten Björn Wiechel. 

Arbetsförmedlingen har genomgått stora förändringar de senaste åren. Inte minst under Stefan Löfvens regering då Socialdemokraterna och samarbetspartierna C, L och MP drev igenom en stor privatisering av myndigheten.

Resultatet blev inte lyckat enligt en arbetsgrupp från Socialdemokraterna.

– Privatiseringen har öppnat upp för en marknad där företag ska tjäna pengar på arbetslösheten istället för att bekämpa den, säger Björn Wiechel (S) som leder arbetsgruppen.

Wiechel understryker att privatiseringen tog fart redan under regeringen Reinfeldts tid. Att S, med C som lokomotiv, drev det vidare vill han inte prata så mycket om.

– Det inleddes med Moderaterna. Att man gjorde om myndigheten så att den tappade sin lokala närvaro, det gjorde vi inte upp med, säger han.

Ta bort marknadsmisslyckandet

Arbetsgruppens slutsats är att Arbetsförmedlingen bör läggas ner. Privatiseringen ska också stoppas, istället ska staten ta över ansvaret och se till att det finns arbetsförmedlare lokalt och regionalt.

Till skillnad från hur det är i dag, där mycket av förmedlandet sköts digitalt, ska arbetslösa träffa handläggare fysiskt som hjälper till att hitta jobb. De nya statliga arbetsförmedlarna ska också arbeta nära vuxenutbildningen. Målet ska vara att hitta långsiktiga jobblösningar till arbetslösa istället för korta och dåligt betalda jobb.

Ska det inrättas en ny statlig myndighet för arbetsförmedling?

– Vi vill ta bort marknadsmisslyckandet och återta kontrollen. Sedan får vi se exakt hur det blir. Det viktiga är att vi vill ha en statlig arbetsmarknadspolitik med högre ambitioner.

– Vi vill också återta ett produktivitetsmål. Stora grupper fastnar i dag i lågavlönade jobb, de värsta exemplen är gigjobb, här måste samhället tänka mycket mer långsiktigt på vad det är som stärker Sveriges tillväxt och produktivitet. Sverige blir fattigare med alla dåliga jobb, skitjobb, som breder ut sig.

Arbetsförmedlingen har förändrats mycket under senaste åren.

Vill inte ha privata aktörer

Varför skulle gigjobben försvinna om Arbetsförmedlingen läggs ner?

– Vi måste först lägga om inriktningen. Människor ska få utbildning och insatser som behövs för arbetsmarknaden. I dag får människor inte jobb som är bra, varken för dem själva eller för arbetsmarknaden. För att lösa det behövs en mer ambitiös arbetsmarknadspolitik.

Ska privata aktörer på marknaden finnas kvar i framtiden?

– Nej jag vill gå åt andra hållet. Jag vill ta tillbaka regleringen. Jag tycker inte att privatiseringen har varit bra, idén att företag ska göra detta är fel. Men vi kommer behöva kompetensen som finns i företagen.

Vi anpassade oss

Var det ett misstag att låta C driva igenom en privatisering av arbetsförmedlingen när ni hade makten?

– Vi anpassade oss efter majoritetsrealiteter. Allting måste ställas mot alternativet. Jag vill göra upp med privatiseringarna och återta kontrollen. Vi gjorde det inte då men det är dags att göra det nu.

Hur tror du väljarna uppfattar er nya politik, med tanke på att ni drev en annan för bara några år sedan?

– Jag tror att väljarna uppfattar vår riktning. Vi har ett problem som vi tydligt har identifierat och vi vill göra något åt det.

Arbetsgruppen ingår i ett större förändringsarbete som Socialdemokraterna är uppe i. Deras slutsats ska nu läggas fram för Socialdemokraternas partistyrelse, sedan får partikongressen ta ställning till förslaget nästa vår.

ANNONS