Zelenskyj hyllar EU-förhandling: "Historiskt"

Wiktor Nummelin/TT

Peter Wallberg/TT

Publicerad 2024-06-27 12.52

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj tillsammans med EU:s rådsordförande Charles Michel.

”Ett historiskt steg framåt”, konstaterar Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj på Brysselbesök efter veckans förhandlingsstart med EU.

Nya säkerhetsavtal ska garantera långsiktigt stöd.

Många tack blev det från Zelenskyj under torsdagens möten i Bryssel – två dagar efter det att landet formellt inlett sina förhandlingar om ett framtida EU-medlemskap.

– Vi har väntat på det här väldigt länge och alla – de civila och våra hjältar på slagfältet – ser nu det här historiska steget framåt. Det är väldigt viktigt för oss alla, tro mig, sade Zelenskyj på en kort pressträff med EU:s rådsordförande Charles Michel.

Därefter undertecknades ett ytterligare säkerhetsavtal med EU och separat även med både Litauen och Estland. Liknande avtal har Ukraina redan tidigare skrivet med 17 andra länder, däribland USA, men också många inom EU.

– Vi sänder budskapet att vi tänker stötta Ukraina så länge som det krävs. Vi är inte skrämda av Ryssland. Ukraina slåss för att försvara sin egen och sina barns framtid, men också våra värderingar, sade Michel.

Zelenskyj deltog även under inledningen av EU-ledarnas toppmöte och träffar i Bryssel också Natos avgående generalsekreterare Jens Stoltenberg.