Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

"Historiskt" – Ukraina börjar sin EU-väg

Wiktor Nummelin/TT

Publicerad 2024-06-25

33 år efter Sovjetunionens fall har Ukraina inlett sina förhandlingar för att gå in i en annan union i stället.

Men det kommer att ta tid.

Det är i EU:s ministerrådslokaler i Luxemburg som Ukrainas EU-minister Olha Stefanisjyna och Moldaviens premiärminister Dorin Recean nu formellt drar igång sina länders förhandlingar om EU-medlemskap.

– Det här är verkligen ett historiskt ögonblick för mitt land. Alla länderna står enade bakom det här beslutet, säger en tydligt glad Stefanisjyna på väg in till mötet.

Förhandlingsstarten sker i form av varsin mellanstatlig konferens, där just själva starten är viktigare än innehållet.

Att Ungern, som länge sinkat processen, fortsatt kan få den att dra ut på tiden tar hon inte så hårt på. Åtminstone inte nu.

– Den här dagen handlar inte om Ungern. Den här dagen handlar om Ukraina. Alla 27 EU-länder, inklusive Ungern, har arbetat hårt för att komma hit, säger Stefanisjyna.

Tar flera år

Fortsättningen kommer dock att bli lång.

– Det viktiga är att den här konferensen nu sker och att de får sätta igång med sin screening (formella genomgång av lagstiftningen). Det kommer att ta sin tid, absolut, men det är också ett viktigt bevis på att båda två länderna har gjort stora framsteg: Moldavien trots bristande resurser, både ekonomiskt och vad gäller tjänstemän, och Ukraina mitt i ett krig, konstaterar Sveriges EU-minister Jessika Roswall (M) på plats i Luxemburg.

Framöver väntar nu sannolikt åratal av diskussioner för att göra de två ländernas lagar och samhällen redo för ett EU-medlemskap.

Processen är uppdelad i totalt 35 olika kapitel, med teman om allt från utrikespolitik till livsmedelssäkerhet och upphandling. Alla kapitel behöver stängas innan allt är klart.

Zelenskyj till Bryssel?

Som jämförelse kan konstateras att lilla Montenegro, med en halv miljon invånare, förhandlat sedan 2012 och fortfarande inte formellt avslutat ett enda kapitel.

Ukraina väntas också bli ett av huvudämnena vid veckans EU-toppmöte i Bryssel där eventuellt även president Volodymyr Zelenskyj kommer att delta. Bland annat ska EU och Ukraina då underteckna ett säkerhetsavtal.

– En ytterligare bekräftelse på att vi kommer fortsätta att stötta dem så länge som det krävs, säger Roswall.

– Hela Ukraina firar, säger Olha Stefanisjyna.