Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Hedvig, Hillevi

Efter succén: Valkompisen gör comeback – med ny bandana

Nu ger vi er chansen att fråga vad ni vill om USA-valet

GÄNGET BAKOM USA-KOMPISEN: Övre raden: Vasilios Hatciliamis, Sofia Boström, Patrik Syk, Daniel Kozlowski, Titti Jersler, Martin Schori. Mittenraden: Ulrika Andersson, Petter Svensson, Emilia Cederholm. Nedre raden: Oskar Nyqvist, Rudolf Hersén, Katarzyna Rosiak, Elin Wieslander och Konrad Cronsioe.

Minns ni Valkompisen? Vår chattbot som inför EU-valet svarade på över 150 000 av era frågor?

Nu gör den mycket gulliga och kunniga figuren comeback – denna gång iklädd en ny bandana.

Säg hej till USA-kompisen!

USA-kompisen bygger på samma banbrytande teknik som sin föregångare, ett helt nytt sätt att presentera och konsumera journalistik.

I stället för att ”bara” läsa artiklar kan du nu interagera direkt med informationen, ställa frågor och få personliga svar. Det är journalistik på dina villkor, självklart tillgänglig dygnet runt.

 

För det är viktigt att komma ihåg att även om Valkompisen är en teknisk innovation som vårt AI-nav och redaktionella utvecklingsteam slitit hårt med – så är det i allra högsta grad också en journalistisk produkt.

Alla som någon gång testat en chattbot som ChatGPT eller Bing vet att det finns en risk för hallucinationer, alltså att de hittar på information eller presenterar felaktiga fakta.

Det händer inte här.

Till skillnad från andra chattbotar som förlitar sig på allmänt tillgänglig data eller som ger sig ut och söker på internet så är USA-kompisen kopplad till en omfattande databas med information som samlats in, bearbetats och granskats av Aftonbladets journalister. Det har varit ett långt och gediget arbete, men vi hoppas och tror att ni ska tycka att det var värt det. Vi kommer också löpande att uppdatera med ny information samt fler frågor och svar, så att Valkompisen kan hantera ännu fler förfrågningar

 

Vi tror på att journalistik inte bara ska informera utan också engagera och hjälpa dig att förstå världen bättre. Med USA-kompisen får du en helt ny möjlighet att upptäcka politiken – på dina egna villkor. Du ställer frågorna, och vi ser till att ge dig svaren. Snabbt, enkelt och baserat på den bästa journalistiken vi kan erbjuda.

Med USA-kompisen fortsätter vi helt enkelt att ge dig makten att bestämma hur du vill ta del av vår journalistik – och samtidigt ge alla chans att testa en ny teknik som tagit världen med storm.

 

Så prova gärna USA-kompisen (på denna länk eller här nedan) och om du (mot förmodan?) ser något konstigt i svaren – hör gärna av er till mig.

USA SKOLAN