"Läget är riktigt allvarligt”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-02-11

Annika Creutzer om Riksbankens sänkning av reporäntan

För många svenskar innebär räntesänkningen ett glädjebesked.

Men lägre ränta betyder mer än extra pengar i plånboken för den enskilda individen.

– Det här betyder att läget är riktigt allvarligt, eftersom man till och med flaggar för ytterligare sänkningar, säger Annika Creutzer som är tillträdande chefredaktör på Pengar 24.

Annika Creutzer.

De svenska företagen är illa ute och därmed de svenska jobben. Det är Annika Creutzers analys av den rådande situationen och framtiden som ligger inför oss.

Den som enbart tänker kortsiktigt att det blir mer pengar över i plånboken, kan drabbas av bakslag. Inte minst när det gäller bostadsköp, som ju kan vara ens livs viktigaste affär.

– Visst är det lätt att börja shoppa bostad när man knappt behöver betala något för lånen men då tänker man mycket kortsiktigt. Förutom risken att förlora jobbet finns det hot om framtida inflation och hög ränta.

Den som planerar ett bostadsköp bör alltså kalkylera med en betydligt högre ränta för att klara sin ekonomi även framöver.

Framtida inflation

Annika Creutzer tror att vi på mellan tre och fem års sikt kommer drabbas av en inflation.

– Nu sätter sedelpressarna igång på många håll i världen och det ökar risken för en framtida inflation.

Hon understryker vikten av att spara pengar och ha en buffert för oförutsedda utgifter.

– Det är lätt att man i sådana här tider blir deppig och tänker att det inte är någon idé att ha pengarna på banken när räntan är så låg. Men att ha pengarna på ett bra bankkonto är utmärkt.

Hon tycker också att man ska passa på att amortera på sina lån om man har den möjligheten.

– Det är i allra högsta grad en bra sparform som minskar sårbarheten för framtiden.

Avvakta att binda

De som har bundit sina bostadslån och inte får mer pengar över i plånboken av Riksbankens räntesänkningar kan dock i framtiden räkna med lägre kostnader, menar Annika Creutzer.

– Förutsatt att man inte har bundit sina lån på väldigt lång sikt kommer även dem att så småningom att få lägre ränta.

Hennes råd till den som har rörligt ränta är att avvakta tills vidare.

– Det finns ingen anledning att binda lånen nu eftersom Riksbanken aviserar ytterligare sänkning av reporäntan. Men efter det kan man börja fundera på hur man ska skydda sig för framtiden.

Hisnande färd

Räntan sänks för att man bland annat vill underlätta för svenska företag.

– Man vill också få oss medborgare att känna att vi har pengar att röra oss med. Då använder vi pengarna till konsumtion och de svenska företagen får producera. Räntesänkningen är också ett sätt att dämpa fallet i produktion och sysselsättning så hjulen inte bromsar in så häftigt så alla förlorar jobben.

När vänder det så Riksbanken kan börja höja styrräntan igen?

– När det finns inflationstendenser och man ser att priserna börjar stiga igen. Riksbanken har ett inflationsmål på två procent. Samhället mår bra av infaltion på två procent men nu ligger inflationen under målet. Men om bensin- och matpriser sticker iväg så är det en signal på att räntan kan komma att höjas.

När tror du det sker?

– Det skrämmande är att vi inte vet hur lång den här lågkonjunkturen blir, för vi har inte sett början på slutet! Först när man ser att det börjar stanna av, att det inte faller längre, då kan man spekulera i om det kan ta ett halvår eller ett år men där är vi inte än. Fortfarande åker vi i en berg- och dalbana, vi är på väg neråt och vet inte hur djup botten blir. Det är en hisnande och läskig färd!

Ljuspunkter

Förra gången vi upplevde en finanskris i Sverige så var den nationell. Denna finanskris är global, vilket gör att det är svårare för ekonomerna att skåda in i framtiden.

– Det är så mycket större problem nu och vi vet att vi kommer att drabbas men inte hur mycket.

Samtidigt ser Annika Creutzer positiva tecken i världsekonomin också.

– Ett av de mest glädjande beskeden nyligen var att man vill satsa på sjukvårdsreform i Kina. Det kan kännas som ett stort steg från det till den svenska plånboken men om kineserna känner sig trygga, sparar de mindre och kan konsumera. Det leder till en bättre marknad som kan gynna de svenska företagen eftersom vi har stor export dit.

Sänkningen skickades som

sms-flash den 11/2 kl. 09.31

Beställ nyhetsflash du också