När jag var liten var julen alltid vit. Eller?

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2009-12-14

Minnesexperten om varför vi minns fel

De flesta säger samma sak: När jag var liten var julen alltid vit.

Men är det bara våra minnen som spelar oss ett spratt?

– Vårt minne är väldigt selektivt, det är en överlevnadsmekanism, säger minnesexpert Sven Å Christianson.

Många får något nostalgiskt i blicken när det talas om barndomens jular. Fläskkorven, revbensspjällen – och så de vita snödrivorna utanför fönstret förstås.

Men faktum är att det varken är eller har varit någon självklarhet med en vit jul, oavsett årtal. År 1903 var det till exempel barmark ända upp i Värmland. Likadant var det 1942 och 1959.

Snö, skidor och skridskor

Enligt SMHI:s kartläggning är det, inte alls oväntat, bara i norra Sverige som julen för det mesta är vit. Där har sedan år 1900 bara var femte jul varit snöfri.

Men färre än varannan jul är vit i Götalands kusttrakter och det finns snö bara var femte till var tionde jul i Sydvästra Skåne.

Sven Å Christianson är professor i psykologi och expert på minne. Han själv minns sin barndoms jular i Stockholm på 50- och 60-talet som fulla med snö, skidor och skridskor. Enligt SMHI:s statistik var det dock barmark vid flera jular under de åren.

– Ju mer jag tänker efter kan jag komma ihåg att det nog var slask ibland men när jag minns tillbaka är det först de vita jularna jag kommer ihåg, säger han.

"Vill minnas det positiva"

Sven Å Christianson menar att det är en kombination av selektivt minne och överlevnadsmekanism som ligger bakom våra romantiska och nostalgiska minnen.

– Minnet styrs dels av vad vi upplevt, men även av vad vi förväntar oss och vad andra pratar om. Minnet modifieras ständigt.

– Allmänt sett, för de allra flesta, så har vi en benägenhet att minnas det positiva. När det varit en fin och vit jul så kanske vi pratar om den efteråt och minns det som speciellt roligt. Då hamnar det minnet "högst upp", får en alldeles speciell särställning bland de andra minnena och är lättast att komma åt, säger Christianson.

Men det är inte bara runt jul som vårt minne kan spela oss ett spratt.

– Tänk vad mycket negativt vi exponeras för varje dag genom tidningar och tv och genom det vanliga livet med jobb och pengar. Trots allt det är människan oftast så positiv. Det är en slags överlevnadsmekanism, säger Christianson.

Hur har din barndoms jular sett ut? Titta i diagrammet:

Följ ämnen i artikeln