Många folkpartister kan tänka sig allians med S

Publicerad 2014-07-05

Vart tionde kommunalråd i Folkpartiet kan tänka sig att regera med Socialdemokraterna vid en alliansförlust.

Och mer än hälften utesluter inte det.

– Vi är lite mer öppna för förslag om det inte går vår väg än vad vi har gjort officiellt, säger ett kommunalråd.

S-ledaren Stefan Löfven är villig att samarbeta över blockgränserna med Centerpartiet och Folkpartiet efter en eventuell valvinst i höst.

Samtidigt har FP-ledaren Jan Björklund tagit död på alla romansrykten mellan FP och S.

– Jag vill inte agera med dem, sa han vid förra årets Almedalsvecka och har efter det gång på gång sagt "tack men nej tack".

Inför Folkpartiets dag i Almedalen i dag kan Aftonbladet avslöja att partiets kommunalråd inte håller med. Vart tionde kommunalråd tycker att en regering med S och FP är en bra idé.

– Det är viktigare att regera och att få igenom i sina idéer än att gå i opposition, säger ett kommunalråd.

Redan i Nynäshamn

Flera kommunalråd påpekar att erfarenheterna från lokal nivå med samarbete över blockgränserna borde tas upp även på riksnivå.

– Vi samarbetar med socialdemokrater i Nynäshamn och det fungerar väldigt bra. Det tror jag skulle fungera på riksplanet också. Vi är inte överens inom varje område men då får man diskutera, säger Daniel Adborn, kommunalråd i Nynäshamn.

Officiellt har Folkpartiet stängt alla dörrar som inte gäller Alliansen. På partiets landsmöte i november slogs det fast att om Alliansen förlorar i valet går partierna i opposition.

En FP-källa uppger att det är annorlunda bakom stängda dörrar.

– Jag tror att vi är lite mer öppna för förslag om det inte går vår väg än vad vi har gjort officiellt, säger ett kommunalråd.

Många vill inte sia

46 procent av kommunalråden vill inte sia om hur partiet ska agera vid en valförlust innan matchen är avgjord. 32 procent tycker att det är viktigt att hålla dörrarna öppna.

Hälften vill inte regera med S, punkt slut.

– Jag tycker att Alliansen har varit bra för Sverige och tror att det hade varit ett taktiskt felval av Folkpartiet att faktiskt gå ihop med Socialdemokraterna, säger Pierre Månsson, kommunalråd i Kristianstad.

Men 16 procent är däremot villiga att agera om Sverigedemokraterna skulle få en större vågmästarroll än i dag. Flera uppger att det kan innebära att samarbeta över blockgränserna.

– Jag kan väl se att om man skulle hamna i en situation där det uppkommer så tycker jag att man ska skicka en invit till Miljöpartiet och se om man kan bilda en bred majoritet, säger ett kommunalråd i södra delarna av Sverige.

Så ställer sig S och FP officiellt till ett samarbete

Socialdemokraterna:

I november lämnade partiledaren Stefan Löfven sitt besked i regeringsfrågan. S går till val på egen hand men kan tänka sig att samarbeta med alla partier utom SD efter valet.

Löfven ser MP som en naturlig partner men också gärna ett blocköverskridande samarbete med FP och C.

Folkpartiet:

I juni i fjol bemötte FP-ledaren Jan Björklund Löfvens flirtar med att helt avvisa ryktena. Partiet, uppgav Björklund, vill inte samarbeta med S vid en valförlust.

På partiets landsmöte i november beslutade FP att partiet vid en valförlust ska gå i opposition och verka för att få Alliansen återvald till nästa mandatperiod.

Följ ämnen i artikeln