Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Drottningens tips till svenska föräldrar – Så skyddar ni barnen

Publicerad 2011-12-11

Barnens förkämpe Drottning Silvia berättar om sitt hjärteprojekt Childhood för magasinet A Perfect Guide.

I tolv års tid har drottning Silvia arbetat för att få stopp för utnyttjandet av barn.

Ett projekt som hon hoppades inte skulle bli så långlivat.

– När jag grundade Childhood var min önskan att jag en dag även skulle kunna lägga ner det. Alla barn skulle må bra. Men tyvärr är sanningen en annan.

Livsstilsmagasinet A Perfect Guide har gjort ett helt nummer dedikerat till Childhoods arbete.

I tidningen finns bland annat en stor intervju med drottning Silvia, som berättar om sin kamp för utsatta barn, både inom och utanför Sveriges gränser.

– Vi har startat ett program för brasilianska lastbilschaufförer. Det finns idag 87 000 lastbilschaufförer i Brasilien. Längs vägarna finns många prostituerade, och bland dem många barn. En del av lastbilschaufförerna utnyttjar detta, berättar drottningen för A Perfect Guide.

”En överraskning”

Childhood anordnar seminarier och workshops. Förklarar att barn har rätt att vara barn, rätt att gå i skolan, rätt till sin egen kropp.

– För många chaufförer har detta kommit som en överraskning, säger Silvia.

Drottningen berättar att barnsexhandeln bland brasilianska lastbilschaufförer har minskat med en tredjedel sedan initiativet började och att Childhood hjälpt över en miljon brasilianska barn.

– Det var väldigt glädjande att höra.

Startade barnahus

Hon berättar att en av de saker hon är mest stolt över är grundandet av barnahus i Sverige.

– När ett sexuellt utnyttjat barn kommer dit tas det omhand av en utbildad person, ofta en psykolog. Polis och domare får sitta i ett rum intill och med hjälp av teknisk utrustning kan de ställa frågorna till barnet, via psykologen. På så vis slipper barnet berätta gång på gång för nya personer om sitt trauma.

”Datorn i vardagsrummet”

Silvia pratar också om farorna med internet och ger svenska föräldrar handfasta tips för hur man bäst skyddar sina barn.

– Jag skulle vilja råda alla föräldrar att vara lite försiktiga. De kan inte med säkerhet veta vem det är som chattar med deras barn. Ta in datorn i vardagsrummet, öppna upp, låt inte barnen ha en massa hemliga internetkontakter. Idag finns till och med pedofiler som bygger kontakter med barn via datorspel, där man ju också interagerar med varandra, säger hon till A Perfect Guide.