Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Harry, Harriet

Tele2 krävde över tre miljoner för att hjälpa polisen i Stockholm

Publicerad 2013-10-15

Det är dyrt för polisen när mobiloperatörer lämnar ut uppgifter som kan lösa brott.

I alla fall när Tele2 ska hjälpa till.

När Stockholmspolisen betalade 4,3 miljoner till operatörerna i fjol gick 3,3 miljoner till Tele2, avslöjar Aftonbladets Brottscentralen.

När tidningen Östran avslöjade att Tele2 krävt över en halv miljon för att lämna ut samtalsuppgifter som kunde kopplas till dubbelmordet i Flakböle på Öland ilsknade politikerna till.

– Det är ett osmakligt ocker, sa Christina Davidsson (C), ordförande i polisstyrelsen till Östran.

Telia, Telenor och 3 ville ha 59 000 kronor tillsammans för jobbet, medan Tele2 själva krävde 540 000 kronor.

Aftonbladets Brottscentralen har fått ut Stockholmspolisens kostnader – och även där står Tele2 för lejonparten av de skattefinansierade kostnaderna.

Överlägset mest betalt

Under 2012 betalade polisen nästan 4,3 miljoner till operatörer för att få ut uppgifter om samtalstrafik och uppgifter från internetoperatörer. Över 3,3 miljoner gick till Tele2. Det kan jämföras med drygt 191 000 kronor till Teliasonera och 289 000 kronor till Telenor.

Även för 2013 står Tele2 för en stor majoritet av Stockholmspolisens utgifter. Av drygt 3,7 miljoner totalt till operatörerna har över 2,9 gått till Tele2.

För rikskriminalpolisen är trenden densamma.

– Vi betalar ganska stora belopp för den här typen av tjänster. Hittills i år har vi betalat en dryg miljon kronor, och mer än hälften av totalbeloppet har gått till Tele2, säger Lars Öjelind, biträdande chef för rikskrims underrättelsesektion.

Okänd nationell kostnad

En viss del av förklaringen är att Tele2 är en stor aktör, enligt Öjelind, men det förklarar inte den stora skillnaden jämfört med andra större aktörer, som Teliasonera och Telenor.

– Detta kostar ju skattebetalarna rätt stora pengar, och jag är osäker på om någon vet vad det kostar nationellt. Vi och Stockholmspolisen är ju bara två av ytterligare 20 polismyndigheter. Sen tillkommer tullen och andra brottsutredande myndigheter, säger Lars Öjelind.

När Aftonbladet tidigare pratade med Tele2 om de skenande priserna i fallet på Öland gjorde företaget en pudel:

– Vår prismodell låg uppenbarligen helt fel för den här typen av omfattande och mycket ovanliga sökningar, eller masttömning som det också kallas. Därför har vi beslutat att se över prismodellen, sa företagets presschef Malin Livhage till Aftonbladet då.

Tele2 medger fel

När företagets informationschef Pernilla Oldmark medverkade i tisdagens Brottscentralen medgav hon att de gjort fel, men menade att man inte känt till det.

– Den information jag fått är att vi inte vid ett enda tillfälle fått information från polisen att vi har en felaktig prismodell, sa Oldmark.

Men hon tillade att man kommer att se över det omedelbart.

– Självklart kommer vi göra det. Jag är den första att beklaga om det blivit fel och vi ska ta en dialog med polisen om vilket pris som är skäligt.