Klarar Obama trycket?

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-11-05

Måste uppfylla skyhöga förväntningar

Godmorgon Amerika!

I dag vaknar USA:s nyvalde president upp med ett nytt problem på sitt bord.

– Obamas största problem är förväntningarna på den stora frälsaren, säger Aftonbladets utrikesexpert Wolfgang Hansson.

Den 20 januari tar Barack Obama över Vita huset i Washington och kan inleda sitt arbete som världens mäktigaste man.

Vallöftena har haglat på vägen och förväntningarna på USA:s nye president är skyhöga.

Men kommer han att lyckas? Aftonbladets Wolfgang Hansson analyserar möjligheterna inom ekonomi, klimat och utrikespolitik - några av presidentvalets viktigaste frågor.

Ekonomi

Obamas ekonomiska vallöften är bland annat att införa höjd minimilön och skattelättnader för låg- och medelinkomsttagare. Ett av målen är en allmän sjukförsäkring som finansieras med skatter för de rika.

– Skattelättnaderna tror jag kommer inträffa ganska omgående, det innebär en stimulans för ekonomin. Däremot kommer hans förändringar av sjukvårdsförsäkringarna att dröja. Det kostar ju oerhört mycket pengar, säger Wolfgang Hansson, Aftonbladets utrikesexpert.

Obama måste enligt Wolfgang Hansson koncentrera sig på att skapa ett finansiellt ramverk för finansindustrin. Gärna ett sådant system som gör USA tongivande i resten av världen.

– Det blir svårt att få ihop allting i en enda mandatperiod. Det var ju också något som han flaggade för redan i tacktalet för att dämpa förväntningarna, säger Wolfgang Hansson.

– Initialt kommer väljarna ha full förståelse för att det tar tid. Men ju längre tiden går och om saker och ting inte går som väljarna tänkt sig så kommer det att låta annorlunda.

Klimathotet

Ett av Barack Obamas mål är att USA ska ha en ledande roll i kampen mot klimatförändringarna. Han har tidigare jämfört USA:s oljeberoende med alkoholism. Ett av vallöftena är att minska oljeförbrukning med 35 procent innan 2030.

– Klimatet kommer att ligga högt på Obamas agenda. Bensinpriset är på väg ner vilket öppnar upp för skatter. Men annars är det ett svårt läge när ekonomin är i botten. Det är ingen populär åtgärd eftersom amerikanerna gillar sina bilar och inte har någon utbredd lokaltrafik, säger Wolfgang Hansson.

Köpenhamn står värd när nästa Kyoto-förhandling sker i december 2009.

– USA har ju hela tiden hållt sig utanför. Men nu finns möjligheten att få dem med på båten och kanske till och med vara drivande, tror Wolfgang hansson.

– Väldigt många amerikaner förstår klimatproblemen, men det blir känsligt när det drabbar deras vardag.

Utrikespolitik

Obama var emot invasionen av Irak 2002 och har motsatt sig beslutet om ökad truppnärvaro. Senast sommaren 2010 ska trupperna vara ute ur Irak.

– Där förlorar han trovärdighet om han inte genomför det. Han har två år på sig att avvecka kriget i Irak, säger Wolfgang Hansson.

Runt 7000 soldater från Irak ska i stället flyttas till Afghanistan där Obama vill fortsätta bekämpa terrorismen.

– Afghanistan och även Pakistan ses lite som hjärtat i världsterrorismen där ledningar och idéer skapas, säger Wolfgang Hansson.

– Eftersom han var emot Irak-kriget från början finns ingen personlig prestige för honom att hålla kvar trupperna. Däremot kan Afghanistan bli en prestigefråga för honom där han drar med sig Europa.

Svår nöt att knäcka

Men att USA ska lyckas bekämpa terrorism i Afghanistan är ingen enkel uppgift enligt utrikesexperten.

– Det är en svår nöt att knäcka, säger Wolfgang Hansson.

– USA:s strategi har inte fungerat sedan 2001, då kriget inleddes. Höga militära ledare som jobbar eller har jobbat på plats tror inte själva på militär seger. Länderna har dessutom en befolkning som är extremt misstänksamma mot utlänningar, säger han.

– Det är negativt för Obamas förtroende om det blir en upptrappning av kriget och fler amerikanska förluster i Afghanistan. Det är en klar risk, men så är det för alla presidenter.