”Nordkorea har flyttat fler missiler”

Publicerad 2013-04-21

Nya uppgifter: Tyder på att testskjutning planeras till den 25 april

Nordkorea uppges flyttat ytterligare två missiler till östkusten – något som tyder på att landet förbereder sig på robottester, uppger AFP.

Samtidigt vägrar regimen gå med på USA:s villkor för att länderna ska kunna föra samtal.

Läget på Koreahalvön är fortsatt spänt.

I dag kom rapporter om att Nordkorea flyttat ytterligare två missiler till östkusten där det tycks pågå förberedelser för robottester, skriver AFP.

Robottestester uteblev

Man befarade att ett test skulle genomföras i samband med firandet av att det var 101 år sedan landsfadern Kim Il-Sung föddes den 15 april, men det uteblev.

Nu spekuleras det i stället om det kommer att ske den 25 april, årsdagen av arméns grundande.

I förra veckan flyttades också vad som tros vara två scud-robotar till South Hamgyeong-provinsen på östkusten.

I början av april flyttades två medeldistansrobotar till samma område liksom sju mobila startramper, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Vägrar avveckla kärnvapen

Så sent som i februari genomförde Nordkorea sitt tredje kärnvapentest i historien, något som ledde till nya FN-sanktioner. Det i sin tur gjorde att Norkorea trappade upp hoten om angrepp mot USA och Sydkorea.

Nordkorea har tidigare sagt att man kan tänka sig att föra samtal med USA och Sydkorea. Men det är oklart om några samtal kommer att föras – under lördagen upprepade Nordkorea att man inte tänker ge upp sina kärnvapen, det amerikanska villkoret för att diskussioner mellan länderna ska äga rum.

"Det är tänkbart med samtal mellan Nordkorea och USA om nedrustning, men inte om att avveckla kärnvapen", skrev en statligt styrd tidning i sin ledare på lördagen enligt TT-Reuters.