Jazzens mest gudabenådade kvartett
Publicerad 2018-07-20
ALBUM The John Coltrane Quartet måste vara ett av världens sju underverk. Och att det fanns ett helt outgivet album kvar i arkiven är en uppenbarelse.
John Coltrane
Both directions at once: the lost album
Verve/Universal
JAZZ John Coltranes klassiska kvartett är ett av världens sju underverk.
Trummisen Ahmir ”Questlove” Thompson i The Roots brukar med all rätt kalla basisten Jimmy Garrison, pianisten McCoy Tyner och trummisen Elvin Jones för svarta superhjältar.
Musiken som de skapade tillsammans mellan 1962 och 1965 är jazzmusikens Taj Mahal. Det är även en av jazzens mest väldokumenterade eror. Att det skulle finnas ett helt outgivet album kvar i arkiven känns fortfarande osannolikt.
Mastertejperna till ”Both directions at once: the lost album” förstördes av misstag när skivbolaget Impulse! städade sina arkiv. Men John Coltrane hade tydligen gett en reservkopia av tejperna till sin fru.
Musiken spelades in i Rudy Van Gelders studio den 6 mars 1963. Det är en del av gruppens intensiva och spirituella resa som skulle kulminera på albumet ”A love supreme” två år senare.
Coltrane använder bland annat en sopransaxofon, instrumentet som gjorde hans cover på ”My favorite things” odödlig. Bland höjdpunkterna märks annars ”Nature boy”. Den låter som en tidig version av mäktiga ”Equinox” från albumet ”Coltrane’s sound”.
Det finns bättre och mer raffinerade ingångar till John Coltranes universum, men skivan är ändå en liten och fascinerande uppenbarelse.
Om man börjar lyssna på Coltrane går det inte sluta.
BÄSTA SPÅR: ”Nature boy”.
LÄS ÄLDRE SKIVRECENSIONER HÄR!
Följ Aftonbladet Musik på Facebook för full koll på allt inom musik