Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Varannan mår dåligt på jobbet

Därför vågar vi inte sjukanmäla oss för stress

Uppdaterad 2020-03-02 | Publicerad 2020-02-19

Mer än varannan svensk mår psykiskt dåligt på grund av jobbet.
Försämrad sömn, ökad anspänning, och ökad oro är de vanligaste negativa faktorer arbete bidrar med. Det visar en ny undersökning.

Många känner obehag bara av att tänka sitt nuvarande arbete, enligt en ny undersökning från Kantar Sifo, utförd på uppdrag av Linkedin.

Hälften av de tillfrågade har mått dåligt den senaste femårsperioden, men valt att inte berätta detta för sina kollegor.

– Om vi bryter benet hade vi sagt det direkt, eller om vi har feber. Samma sak om man behöver glasögon eller får musarm. Men när det kommer till hjärnan finns det ett upplevt problem. Jag tror man är rädd för att missgynnas på arbetsmarknaden om man berättar, säger Lisa Gunnarsson, Nordenchef på Linkedin.

Känner sig missgynnade

Totalt upplever 12 procent att personer som talar öppet som sin psykiska ohälsa på arbetsplatsen blir missgynnade på något sätt. Något färre, 8 procent, svarar att de själva har blivit missgynnade när de talat öppet om sin psykiska ohälsa, enligt undersökningen.

– Jag har svårt att tänka mig en så öppen värld som vi har i dag att man skulle missgynnas. Det är bara 8 procent som upplevt det. Man är rädd för det man inte vet, säger Lisa Gunnarsson.

Lisa Gunnarsson, Nordenchef på Linkedin.

”Bryta tabun”

En av de som vågat vara öppen mot sin arbetsgivare med sin psykisk ohälsa är Madalyn Rose Parker. När amerikanskan 2017 publicerade ett meddelande som hon skickat till sin chef hyllades hon för sitt initiativ.

I mejlet skrev Madalyn Rose Parker att hon behövde ta ledigt för att fokusera på sin psykiska hälsa.

”Du är ett exempel för oss alla, och hjälper oss bryta tabun kring psykisk ohälsa”, svarade chefen.

”Våga lite mer”

Enligt Lisa Gunnarsson är det precis den typen av öppenhet som kan leda till bättre förståelse.

– Både chefer och medarbetare i företagen kanske måste våga lite mer. I alla de fall jag kan tänka mig där man skriver ett sådant meddelande så ska man få det svaret. Men det handlar också om att vara den som vågar säga att man inte mår bra i dag, säger hon.

Undersökningen genomfördes i Kantar Sifos slumpmässigt rekryterade webbpanel mellan den 8-25 november 2019. Målgruppen för undersökningen var yrkesverksamma i åldrarna 18-65 år, totalt intervjuades 1 000 personer.