Experten om hur du fixar sommarjobbet
”Gäller att think outside the box”
Uppdaterad 2020-03-05 | Publicerad 2020-02-28
Just nu ligger över 50 000 lediga sommarjobb ute på platsbankerna.
Och det kommer att bli bra många fler.
Här tipsar jobbexperten Omid Rahmanian om hur du får drömgigget.
Förra året fanns över 80 000 annonser på sommarjobb uppe fram till juni. I år blir det säkert minst lika många, säger Arbetsförmedlingens jobbsökarexpert Omid Rahmanian.
Många av jobben hittar du inom kommunen, men det finns en rad andra alternativ.
– Det gäller att tänka utanför boxen, säger han.
Här hittar du sommarjobben
Börja med att gå in på traditionella platsbanker som Arbetsförmedlingen, Monster eller Linkedin. Där hittar du de flesta utannonserade jobben.
Ett annat sätt är att kontakta särskilda arbetsgivare direkt. Kolla på deras hemsidor eller på deras sociala medier.
– Här är det viktigt att veta att det kan vara snabba puckar – privata företag behöver inte hålla sig till sista ansökningsdag utan kan ta bort annonsen så fort de hittat rätt person. Så agera snabbt, säger Omid Rahmanian.
Välj sedan ut de företag eller jobb som du allra helst vill ha och rikta din ansökan. Varför vill du jobba för just dem?
– Det här är jätteviktigt. Man märker en enorm skillnad om en ansökan är generisk eller riktad.
Ett tredje alternativ är att skicka en spontanansökan. 30 procent av alla jobb som tillsätts är via spontanansökningar, säger Rahmanian.
– Skicka helst till mindre företag som inte har så hög konkurrens. H&M får säkert in hundratals spontanansökningar så välj hellre en mindre klädbutik i stan.
Söker du till serviceyrken kan du också med fördel gå in med ditt cv personligen.
Sugen på lite mer äventyr? Det finns även sommarjobb att söka utomlands, bland annat genom Arbetsförmedlingens hemsida.
Hur skriver jag bäst cv?
Det bästa är om cv:t har en enkel struktur med tydliga rubriker som gör att arbetsgivaren snabbt får en bra överblick. Ett tips är att dela upp texten så här:
- Börja med utbildning. Förutom att skriva skolans namn och vilken utbildning du gått kan du även kort beskriva innehållet i utbildningarna.
- Därefter skriver du om dina erfarenheter. Jobb, praktikplatser och annat som kan vara relevant. Har du ingen arbetslivserfarenhet kan du i stället ge exempel på saker du gjort som visar på din samarbetsförmåga, effektivitet eller andra egenskaper du vill lyfta fram.
- Andra kunskaper. Pratar du flera språk? Hanterar du Photoshop? Lista allt sådant också.
- Glöm inte kontaktuppgifter. Förutom telefonnummer, mejladress och postadress kan du också skicka med exempelvis Linkedin-profil eller webbplats.
- Om du skickar med ett foto – välj ett där du ser professionell ut. Inga Snapchat-filter!
När du skrivit ditt cv - tänk på det här:
- Kolla alltid stavningen en extra gång.
- När du skickar ditt cv och personliga brev via mejl, skicka alltid dokumenten som pdf. Döp dokumenten till exempel till ”cv Förnamn Efternamn”.
- Skicka din ansökan i tid – alltid före senaste ansökningsdatumet.
- Skicka alltid ditt cv tillsammans med ett personligt brev, och tänk på att utseendet på dokumenten ska höra ihop.
Vilka regler bör jag ha koll på?
Innan du börjar nya sommarjobbet finns det vissa saker som är bra att veta:
- Du får inte arbeta före klockan 6 på morgonen om du är yngre än 18 år och du får inte ha hand om en kassa eller arbeta ensam innan du har fyllt 16 år.
- Du får tjäna max 88 138 kr/kalenderhalvår (cirka 14 500 kr/mån), om du studerar 20 veckor på heltid, utan att ditt studiemedel minskas. Tjänar du över denna summa påverkar det ditt bidrag, på csn.se kan du läsa mer.
- Om du bara jobbar delar av året eller får inkomst från flera arbetsgivare kan det vara värt att jämka, så att du slipper skatta onödigt mycket på lönen. På Skatteverkets hemsida hittar du mer information.
Vad kan jag kräva av arbetsplatsen?
- Se till att skriva ett anställningsavtal där du ser dina arbets- och lönevillkor, innan du tar ett jobb. Om de inte vill skriva avtal så bör varningsklockorna ringa, säger Omid Rahmanian.
- Kräv ett skriftligt lönebesked där det står specificerat hur många timmar du har jobbat, hur mycket du har fått betalt och om din arbetsgivare har betalat in skatt.
- Efter att du har slutat sommarjobbet ska du se till att få ett anställningsintyg. Ett tips är att be arbetsgivaren om ett personligt omdöme om hur du har skött dig – det är bra att ha till nästa gång du söker jobb.
- Ställ inte upp på att jobba svart eller "provjobba" gratis.
- Se också upp för så kallade ”solskensscheman”, där arbetsgivaren bara låter dig jobba om det är fint väder. Det är viktigt att man får jobba de timmarna man kommit överens om, säger Omid Rahmanian.
Vad är en rimlig lön för sommarjobbare?
Enligt Omid Rahmanian är det lite svårt att svara på frågan då olika yrken skiljer sig så mycket från varandra.
– Mitt bästa tips är att ta kontakt med fackförbunden för det aktuella området man ska jobba på, exempelvis hotell- och restaurangfacket, för att ta reda på vad man kan begära, säger han.
Vad gör jag om ingen svarar på mina ansökningar?
När maj-juni börjar närma sig och jobbet fortfarande inte är fixat gäller det att ligga i, säger Omid Rahmanian.
– Först och främst tycker jag att man ska slå en signal till olika arbetsgivare. Gå in till olika butiker, skylta med att du söker jobb, säger han.
Många jobb tillsätts även via sociala nätvek. Så berätta om din situation för alla du känner: föräldrar, kompisar, lärare, bekanta. Någon kanske känner någon som..?
Vanligaste sommarjobben
Vård och omsorg
Kriminalvårdare
Industriarbetare
Restaurangpersonal
Handel