Kåldolmar i citronsås expand-left
helskärm Läckra kåldolmar i citronsås. Foto: Ulrika Ekblom Kåldolmar i citronsås – En variant på små vinbladsdolmar, dolmades, som på Kreta brukar serveras som meze. Påminner väldigt mycket om svenska kåldolmar, men den pigga, lena citronsåsen är helt klart en grekisk specialitet som förekommer i många olika sammanhang. Recept ur kokboken Jill och Marias taverna.
Kåldolmar i citronsås clock 1 tim 30 min
1 portion 2 portioner 3 portioner 4 portioner 5 portioner 6 portioner 8 portioner 10 portioner 12 portioner
Ingredienser dolmar: salt och peppar, nymalen 2.5 dl vatten, eller grönsaks- eller hönsbuljong olivolja 0.5 citron 2 msk mynta, färsk , hackad 2 msk dill, hackad, + extra till garnering 2 msk persilja, blad, hackad 2 salladslökar, finskurna 1 gul lök, riven 200 g arborioris, eller liknande 500 g kalvfärs max. 15%, eller fläskfärs 1 vitkålshuvud, litet, ca 1 kilo Citronsås: 2 msk majsstärkelse, maizena 2 citroner, rumstempererade 2 ägg, rumstempererade Gör så här Dolmar: Skär försiktigt loss kålbladen från stammen. Koka upp vatten och lite salt i en rymlig kastrull och lägg ner några kålblad i taget med bladnerven nedåt och låt sjuda tills de blivit mjuka, cirka 5 minuter. Lyft upp med hålslev. Dela dem som är riktigt stora, skär bort mittnerven och stapla bladen ovanpå varandra. Häll köttfärsen i en bunke. Tillsätt ris, lök, salladslök, örter samt rivet skal och saft från en halv citron. Smaksätt med salt, peppar och en rejäl skvätt olivolja. Arbeta ihop till en jämn smet. Lägg ungefär en matsked fyllning mitt på varje blad (spara de trasiga) och rulla försiktigt ihop, men inte för hårt eftersom riset sväller under tillagningen. Täck botten av en stor gryta med de sparade kålbladen. Placera dolmarna tätt intill varandra ovanpå kålen, arbeta i cirklar inifrån och ut. Gör ett nytt lager ovanpå om de inte får plats. Häll över en rejäl skvätt olivolja och så mycket vatten eller buljong att det precis täcker. Tyng ner alltsammans med en upp- och nedvänd tallrik som ryms inuti kastrullen. Låt sjuda under lock i cirka 40–45 minuter. Häll försiktigt av kokvätskan, men spara cirka 2 1/2 dl och låt svalna i 5 minuter. Sås: Vispa äggen fluffiga. Pressa citronerna i en annan bunke. Tillsätt maizena till citronsaften och vispa tills det lösts upp. Tillsätt sedan lite ägg i taget under ständig vispning. Fortsätt hela tiden vispa medan du sakta häller i den sparade kokvätskan lite i taget. Häll såsen över dolmarna när båda har ungefär samma temperatur, annars riskerar den att skära sig. Garnera gärna med extra dill och/eller citronklyftor vid servering. Dolmarna smakar extra gott med en klick yoghurt till.