Hoppa till innehållAftonbladet

Imorgon Smörgåstårtans dag

Kåldolmar i citronsås

Läckra kåldolmar i citronsås.

Kåldolmar i citronsås – En variant på små vinbladsdolmar, dolmades, som på Kreta brukar serveras som meze. Påminner väldigt mycket om svenska kåldolmar, men den pigga, lena citronsåsen är helt klart en grekisk specialitet som förekommer i många olika sammanhang. Recept ur kokboken Jill och Marias taverna.

Kåldolmar i citronsås

  • Ingredienser dolmar:

  • salt och peppar, nymalen
  • 2.5 dl vatten, eller grönsaks- eller hönsbuljong
  • olivolja
  • 0.5 citron
  • 2 msk mynta, färsk , hackad
  • 2 msk dill, hackad, + extra till garnering
  • 2 msk persilja, blad, hackad
  • 2 salladslökar, finskurna
  • 1 gul lök, riven
  • 200 g arborioris, eller liknande
  • 500 g kalvfärs max. 15%, eller fläskfärs
  • 1 vitkålshuvud, litet, ca 1 kilo
  • Citronsås:

  • 2 msk majsstärkelse, maizena
  • 2 citroner, rumstempererade
  • 2 ägg, rumstempererade

Gör så här